Societat 16/09/2020

Stop Violències replica el Govern amb una mordassa

Vanessa Mendoza compareix amb un esparadrap a la boca i la seva advocada denuncia una “persecució judicial”

Francesc Alguacil
2 min
L'advocada Clara Serra i la presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza i Cortés

Andorra la VellaAmb un esparadrap a la boca, per denunciar “manca de llibertat d’expressió”, i acompanyada de “l’advocada internacional” de l’Associació Stop Violències, Clara Serra Baiget, una setmana després de saber que la Fiscalia andorrana veu indicis de delicte en la seva intervenció davant la Cedaw, a l’ONU, l’activista Vanessa Mendoza ha comparegut aquest dimecres al Centre cultural la Llacuna per denunciar “la persecució judicial” que pateix per part del Govern i d’alguns mitjans de comunicació.

De fet, la compareixença de Mendoza ha estat únicament de manera testimonial, perquè no s’ha tret la mordassa en cap moment de la roda de premsa, i ha estat l’advocada de l’entitat qui ha pres la paraula, sense acceptar cap pregunta dels periodistes presents. “La veu de Vanessa Mendoza ha estat silenciada”, ha iniciat el discurs la lletrada.

Serra ha recordat que les expressions públiques de manifestació i a mitjans de comunicació estan protegides tant per la Constitució, com per la Declaració Universal de Drets Humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, tractats ratificats per Andorra. I ha afegit que les intervencions de la seva representada “no volen embrutar el nom de ningú”. També ha insistit que el Tribunal Europeu dels Drets Humans protegeix el dret a expressar-se públicament contra caps d’Estat, “encara que això resulti incòmode per algú”.

L’advocada ha explicat que a dia d’avui no han rebut cap notificació oficial de la Fiscalia, i que aquest fet vulnera el dret de defensa de Vanesa Mendoza. I ha enviat un dard al Diari d’Andorra, a qui, irònicament, ha “agraït la feina que fa com a portaveu del Govern”. Serra ha afegit que la seva representada i Stop Violències han “patit una cacera de bruixes” i que diversos mitjans han contribuït a “contaminar l’opinió pública, incendiant les xarxes i embrutant la seva imatge i el seu honor”. I ha demanat que es preservi la presumpció d’innocència.

Finalment, Serra ha informat que el 8 de setembre es publicava l’informe de Nacions Unides on apareix l’associació Stop Violències i la seva presidenta com a represaliades del Govern.

stats