Societat 27/11/2019

1.255 supervivents

Afers Socials inaugura una exposició per visibilitzar les conseqüències de la violència de gènere

T. Navarro
2 min
La síndica general, Roser Suñé, a la inauguració de l'exposició 'Relats reals de supervivència, 1.255' aquest dijous al vestíbul del Consell General. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaLa Caterina, estudiant de 19 anys, trobava sota els llençols refugi mentre a casa seva els objectes volaven contra la paret i la seva mare rebia les pallisses del pare. Anys més tard es va enamorar del que per a ella era "el príncep amb cavall blanc que prometia salvar-me". Però al cap de sis mesos de començar la relació "em va donar la primera plantofada i em va dir com havia de ser i com havia de vestir-me i parlar". La seva és una de les històries escollides per a l'exposició de fotografies i textos 'Relats de supervivència, 1.255', a càrrec de l'artista andorrana Susanna Ferran, que s'ha inaugurat aquest dimecres al vestíbul del Consell General, on romandrà dos dies.

Relats com el de la perruquera Lucia, de 39 anys, que després de l'embaràs de la seva filla "em vaig veure empresonada a casa sense poder sortir ni tan sols per treballar o passejar la nena". Aïllada del seu cercle d'amistats i família, va patir maltractaments físics i psicològics. Després d'alliberar-se de la situació, la lliçó que treu és que "no hi ha contes de fades" i que "l'única persona que necessito per ser feliç soc jo mateixa, sense corona, ni vestits de purpurines". La síndica general, Roser Suñé, i la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, han estat les encarregades de posar la veu a les experiències de les supervivents durant l'acte.

La síndica general, Roser Suñé, a la inauguració de l'exposició 'Relats reals de supervivència, 1.255' aquest dijous al vestíbul del Consell General. / T. N. (ANA)

Des del 2006 han estat 1.255 les dones que han patit violència de gènere i que han estat ateses pel departament d'Afers Socials. En aquest sentit, l'exposició busca donar visibilitat als maltractaments per raó de gènere, per poder entendre la situació per la qual passen tant les dones com els infants que la pateixin. Així, el ministeri vol que quedin enrere estereotips i mites habitualment associats a la xacra a la qual està exposada més de la meitat de la població.

El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, a la inauguració de l'exposició 'Relats reals de supervivència, 1.255' aquest dijous al vestíbul del Consell General. / T. N. (ANA)

Amb caràcter itinerant, la mostra es traslladarà a la sala Àgora d’Andorra la Vella del 29 de novembre fins al 6 de gener. Després, es mourà fins a la Llacuna, on romandrà del 8 de gener fins al 31 del mateix mes. Entre el 4 de febrer i el 19 d’abril restaran al Servei de Tràmits de l’edifici administratiu de Govern, mentre que del 21 d’abril fins al 25 de juny l’exposició es podrà veure a la Universitat d’Andorra.

stats