Societat 18/07/2018

Suspès el projecte de The Cloud

Nadal admet que aparcar la iniciativa és la millor decisió, però recalca que "és una desil·lusió personal enorme"

Ana
2 min
Simulació de l'edifici The Cloud. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha anunciat aquest dimecres que s'ha decidit suspendre el projecte de l'edifici The Cloud perquè els imports de les quatre ofertes que optaven a construir-lo, que es van conèixer aquest dimarts durant l'obertura de plecs, "són inassumibles". La decisió s'ha pres aquest mateix dimecres al matí en un consell d'administració extraordinari després de constatar que els imports per construir l'estructura i la façana de l'edifici oscil·len entre els 40,6 i els 60,7 milions d'euros, quan la previsió era que aquesta fase costés 28,7 dels 39,5 milions d'euros que es volien destinar al global del projecte per tal que fos rendible. Així, s'ha constatat que la desviació mínima és de 12 milions d'euros, de manera que el cost de l'obra s'enfilaria fins als 55 milions d'euros.

Jordi Nadal ha explicat que davant d'aquesta situació, "per responsabilitat no podem abordar una obra de 55 milions d'euros", ja que amb aquest cost el pla de negoci no s'aguanta. Així, s'ha demanat a l'arquitecte i a la propietat delegada –una empresa experta en temes d'arquitectura que representa Andorra Telecom davant l'arquitecte i la constructora– que expliqui perquè hi ha hagut aquesta desviació respecte a l'estimació que havien fet.

Així, s'estudiarà si hi ha hagut un error de càlcul, ja que Nadal s'ha mostrat convençut que les ofertes han estat molt estudiades i treballades, tot i la disparitat de preus que hi ha hagut (40,6, 44,6, 46,9 i 60,7 milions d'euros). Si es tracta d'una errada de la propietat delegada a l'hora de fer l'estimació, el responsable de l'operadora ha dit que estudiaran si s'han d'emprendre accions per reclamar responsabilitats. També ha apuntat que un altre dels factors que ha pogut fer encarir l'obra és el creixement que està experimentant el sector de la construcció i l'encariment dels materials. Amb tot, el plec de bases sobre el qual van treballar les empreses constructores no especificava l'estimació del cost que Andorra Telecom havia calculat.

La setmana vinent es tornarà a reunir el consell d'administració per acordar quins passos s'han de seguir a partir d'ara, ja sigui aparcar definitivament el projecte o replantejar-lo i optar per un edifici de menys cost i "que no impliqui tant de risc però que mantingui l'essència del que es buscava". En tot cas, Nadal ha garantit que el terreny s'aprofitarà i ha assegurat que l'enderroc de l'antic edifici s'hagués fet igualment perquè era "molt antic, inadequat i sense mesures d'accessibilitat". Per tant, ha remarcat que "és evident que allí hi anirà alguna cosa, el que està clar és que no ho deixarem com està ni molt menys, perquè és un actiu molt important per Andorra Telecom i pel país".

Fins ara, el projecte ha suposat una despesa de 3 milions d'euros, comptant l'enderroc i la part d'energia "que es pot aprofitar en un futur", i el milió d'euros que ha costat el projecte, que si no tira endavant es perdrà.

Nadal ha reconegut que el projecte fa molts anys que dura, té molt d'impacte al país i desperta moltes opinions, però ha assegurat que s'ha portat "de manera impecable i amb les màximes garanties, però que el que no podem fer és tirar endavant un projecte inassumible i que acabi sent poc rendible". Per tant, considera que la decisió de suspendre'l és la millor que es podia prendre per una qüestió de responsabilitat, malgrat que per ell aquest pas ha estat "una desil·lusió personal majúscula".

stats