Societat 20/02/2019

El TC anul·la l'absolució de l'home acusat d'abusar sexualment d'una noia discapacitada

En una primera sentència, el presumpte agressor va ser condemnat a quatre anys de presó i indemnitzar la víctima amb 3.000 euros

Marc R. Fort
1 min
Seu del Tribunal Constitucional. / ARXIU

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional ha procedit a anul·lar l'absolució de l'home que presumptament va abusar sexualment d'una noia discapacitada el novembre del 2010. L'agressor va ser condemnat en un primer judici celebrat el 25 de gener del 2018, a quatre anys de presó, dos d'ells de caràcter ferm, i els restants com a condicionals, a més d'una indemnització cap a la víctima de 3.000 euros.

Posteriorment, el 22 de maig del 2018, la representació processal de l'acusat va interposar un recurs contra aquesta sentència. La Sala Penal del Tribunal Superior de Justícia va dictar aleshores una nova sentència en què decidia revocar la decisió de la primera instància i absoldre l'imputat. La Sala del Penal va concloure al·legant que l'acusat "no era conscient de la discapacitat de la víctima", primera raó per la qual no havia oposat suficient resistència per evitar la presumpta agressió.

En conseqüència, el Tribunal de Corts va practicar tot un seguit de proves a la noia, arribant a la conclusió que les seves discapacitats eren "fàcilment detectables per simple apreciació sensorial o visual." També va afegir que "el consentiment de participar en una relació sexual va ser negat de manera clara davant els intents de l'acusat". Tot i aquesta argumentació el Tribunal Superior de Justícia va seguir mantenint l'absolució.

Finalment, el Tribunal Constitucional ha donat la raó a la Fiscalia i ha anul·lat la decisió del Tribunal Superior d'absoldre l'acusat ja que, segons ha argumentat, "s'hauria d'haver escoltat a les dues parts implicades". En conseqüència, s'ha demanat que el judici es torni a repetir vuit anys després dels fets, deixant ben clar, això sí, que "es garanteixin els drets que anteriorment van ser vulnerats".

Resolució del TC
stats