Societat 12/11/2019

El TC dona la raó a Apapma

L'òrgan reconeix que les anteriors instàncies havien vulnerat el dret d'accés a la jurisdicció a l'entitat ecologista

A. S.
2 min
El centre de tractament de residus de la Comella

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs d'empara que va presentar Apapma en relació amb l'afer del forn incinerador, després que tant la Batllia, com el Tribunal de Corts i el Tribunal Superior de Justícia haguessin desestimat els anteriors recursos i haguessin vulnerat el dret fonamental d'accés a la jurisdicció a l'entitat ecologista, tal com explica la sentència emesa el dia 11 de novembre per part del TC.

"Primer hem tingut satisfacció perquè finalment se'ns reconeix el que portem demanant des de primera instància a Batllia", ha declarat Carles Iriarte, president d'Apapma, qui per altra banda ha assegurat que no se senten feliços "perquè malauradament tornem a estar al principi i no se'ns aclareixen els fets que nosaltres denunciàvem arran de l'auditoria encarregada pel Govern".

En la sentència, el TC ordena a la Batllia que accepti a tràmit la querella presentada per l'entitat a dia 15 de febrer juntament amb la tramitació de la instrucció de la causa. Aquesta sentència torna a col·locar tot el procés a la casella de sortida, ha insistit Iriarte, qui ha explicat que ara han d'esperar l'assignació d'un nou batlle i esperar que aquest obri la investigació que "al nostre entendre després de la lectura de la sentència", és el que ha de fer.

L'objectiu d'Apampa és aclarir els fets que envolten la construcció d'un forn incinerador que estan fonamentats amb el que explicava l'auditoria de l'empresa KPMG el 2010. "El que denunciem, tant en la primera denúncia com en la querella, són prevaricacions en funció pública, corrupció i tràfic d'influències, abusos en l'exercici de la funció pública o falsedat documental", ha afirmat Iriarte. La resposta de la Batllia, a l'entendre de l'entitat, va ser que el delicte, si hi fos, hauria prescrit. Iriarte ha explicat que les prescripcions de funció pública són molt llargues i des de l'entitat entenen que "la resposta que se'ns va donar ens va resultar una trampa". A partir d'aquí van presentar una querella i els recursos a les altres instàncies següents, i totes "es remetien a l'arxivament que s'havia fet en un primer moment".

Finalment, Iriarte ha confessat que l'objectiu de l'entitat és esbrinar el que va passar "perquè no torni a succeir mai més" i entenen "que tothom hauria d'estar interessat a aclarir aquest afer". Tot i la resolució favorable del TC, ha declarat que el temps malauradament va passant i que ara han de tornar a esperar els 'tempos' de la Batllia.

stats