Societat 21/03/2019

El TC anul·la gravacions fetes a Espanya i incorporades a Andorra

La sentència afecta a una de les causes del cas BPA

Joan Ramon Baiges
2 min
El Tribunal Constitucional. / ARA ANDORRA

Andorra la VellaEl Tribunal Constitucional rebutja que escoltes telefòniques que s'han fet en altres països –tot i seguir el procediment legal d'aquell país– no es poden incorporar en causes obertes a Andorra i, per tant, han de quedar fora dels sumaris i han de ser retirades.

Aquest resum tan simple de la sentència de l'alt tribunal del 15 de març afecta de ple a la causa general del cas BPA i a altres derivades, i en general a altres casos relacions amb blanqueig de capitals i corrupció.

El TC respon d'aquesta manera a un recurs d'empara d'un exdirectiu de BPA que va ser investigat i que va denunciar la vulneració dels seus drets a la intimitat, a l'honor i al secret de les comunicacions, i de passada el TC recorda al Tribunal Superior de Justícia alguns convenis internacionals que emparen els arguments del demandant i, el que és més important, deixa a la Fiscalia sense una de les principals proves que mantenia en el cas.

Les converses registrades estan relacionades amb el cas Petrov (màfia russa, corrupció i blanqueig) i la investigació que duia a terme l'Audiència Nacional espanyola. Les intervencions telefòniques fetes a Espanya s'havien incorporat a la causa andorrana, la batlle les cita i el TC rebutja ara que aquest procediment sigui acceptat.

Concretament el Constitucional es refereix a la Constitució i al Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i de les llibertats fonamentals, vigent a Andorra. El TC recorda que a Andorra estan previstes les intervencions telefòniques però qüestiona que les que s'han fet en un altre país puguin ser traslladades a una causa oberta al Principat.

Els magistrats del TC són clars en aquest aspecte: "La resposta ha de ser negativa (...). El material obtingut està indissolublement vinculat al procediment pel qual es va practicar i no pot ser traslladat a un altre". L'Alt Tribunal maté que unes escoltes telefòniques "obeeixen i eren en el si del procés per al qual van ser demanades obtingudes: i no poden operar en altres causes diferents".

El TC anul·la l'aute del 2018 dictat per la Batllia de guàrdia, i la sentència del mateix any del Tribunal Superior. També dictamina que les intervencions telefòniques només poden ser "tingudes en compte en el procediment tramitat a Espanya i no poden ser incorporades a cap altre procediment i, en haver-ho estat, procedeix la seva retirada del procediment seguit a Andorra".

stats