El telefèric del Carroi es 'cola' al pla de desenvolupament de Doctor Vilanova

Les propostes guanyadores plantegen que la zona sigui punt de sortida del giny i Marsol assegura que hi ha inversors interessats

El comú d'Andorra la Vella té a exposició pública des d'aquest dijous i fins finals de juliol els projectes guanyadors del concurs d'idees del pla estratègic per convertir el carrer Doctor Vilanova i la seva connexió amb Prat de la Creu en nou "punt neuràlgic" d'entrada a Andorra i del país, tal com ha remarcat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, aquest dijous en l'acte en què s'han desvetllat quins són els arquitectes guanyadors d'aquest concurs. Les propostes havien d'aconseguir la connectivitat des de l'Estació Nacional d'Autobusos fins la plaça del Poble (passant per Prada Casadet), i amb extenció fins al Centre Històric, Príncep Benlloch i el centre d'Andorra la Vella. A banda d'aquestes connexions els dos projectes plantegen aquesta zona com a punt de sortida del telefèric del pic del Carroi, un projecte que fa anys que s'arrossega i que Marsol està disposada a tornar a donar-li vida.

Al plec de bases constava que el projecte havia de convertir la zona en "centre per accedir a indrets importants de la parròquia" i, en aquest sentit, el telefèric hi té tot el sentit, ha exposat Marsol. La cònsol ha assegurat que "hi ha interès" per part d'inversors privats i que és probable que "aquest comú presenti concurs" per tirar endavant l'obra. Amb tot, però, ha reconegut que hi ha d'altres opcions de sortida del giny a la parròquia, i que caldrà estudiar-les totes. Ha recordat que a la zona del cim s'hi vol fer un mirador i un restaurant, i que en un segon estadi el Carroi s'hauria de connectar amb les pistes de Pal (acció que ja hauria de fer el comú de la Massana).

El projecte que ha quedat en segon lloc en el concurs d'idees (se'n van presentar tres però n'hi ha un que no va assolir la puntuació mínima), a càrrec de Pere Cervós, planteja l'edifici de sortida del telefèric al carrer Prat de la Creu, a la parcel·la on ara hi ha el pàrquing de Prada Casadet (de propietat privada, però amb una cessió de 2.500 metres quadrats per al comú). Cervós ha assegurat que s'han tingut en compte aspectes com que caldrà sobrevolar teulats i que es necessitaran dues cabines. El seu projecte també inclou un espai a la mateixa parcel·la per fer-hi espectacles.

Per la seva part, el projecte que ha quedat en primer lloc, de Miquel Mercè, conclou que el telefèric es podria desenvolupar en el terreny privat: "No hi hauria dificultat de posar-lo en aquesta parcel·la", ha assegurat l'arquitecte.

La singularitat del projecte guanyador recau en el fet que reconverteix la distribució de la parcel·la privada i dels 2.500 metres quadrats que es queda el comú, en una divisió en diagonal que permet que la part pública vagi des de l'inici del carrer doctor Vilanova, des de la CG1 fins a Prat de la Creu. "Dona més amplitud d'entrada i es veuran els elements nous" que es plantejaran a Prat de la Creu, com un ascensor que connectarà fins la plaça del Poble, ha remarcat Mercè. També és beneficiós per al privat, ja que se li dona la possibilitat de construir un edifici de punta a punta de la parcel·la, ha remarcat Mercè. En aquest punt, Marsol ha reconegut que s'hauria de parlar amb la propietat de la parcel·la per si veuen factible aquesta divisió en diagonal.

Tots dos projectes plantegen una zona en què els vianants guanyin protagonisme i en perdin els vehicles.

Un projecte a deu anys

Marsol ha informat que aquest concurs d'idees és el pas previ al pla estratègic d'actuació de la zona, el qual vol que estigui enllestit aquest setembre. A partir d'aquí, s'aniran fent les obres, tot i que la prioritat serà el carrer Doctor Vilanova i l'embelliment de la plaça del Poble. Però tot estarà relacionat. És un pla que requereix de molta inversió i que pot estar enllestit a deu anys vista, però la idea és que tot el que es vagi fent "sigui complementari i lligui", ha remarcat. La cònsol ha afegit que es poden agafar idees de cada projecte guanyador.

Fins i tot ha plantejat la possibilitat de fer una connexió per sota, amb el pàrquing del comú. "Aquesta parcel·la ens dona molt de joc", ha celebrat.

Pel que fa a l'inici de les obres, la cònsol no ha volgut donar terminis, tot i que ha recordat que hi ha una partida reservada al pressupost d'aquest any.