Societat 01/02/2022

Un terratrèmol desperta l'Alt Urgell i Andorra de matinada

El sisme, de 4 graus a l’escala de Richter, no ha causat danys però ha espantat aquelles persones que s’han despertat per la sacsejada

ARA ANDORRA
2 min
El terratrèmol i el seu epicentre a l'Alt Urgell.

Andorra la VellaEl moviment s’ha produït passats 3 minuts de les 3 de la matinada. La sotragada, de 4 graus en l’escala de Richter, s’ha deixat notar a tot el país sense causar danys materials. El servei de bombers ha explicat que s’han rebut mitja dotzena de trucades de persones espantades pel fenomen. També s’ha registrat, tot i l’hora de matinada, un increment del tràfic a internet, amb cerques com “sismògraf en temps real” i missatges en xarxes socials de persones que s’han desvetllat o que preguntaven si algú més havia percebut el sisme. 

El terratrèmol, amb epicentre a prop del Port de Cabús, ha estat seguit de diverses rèpliques menors que no s’han percebut, de 2,2 i 1,7 graus en l’escala de Richter.  

El moviment sísmic de magnitud 3,8 en l'escala de Richter que s'ha produït aquesta matinada a l'Alt Urgell i que s'ha deixat sentir amb força a Andorra ha registrat fins a 15 rèpliques. Segons informa l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), una d'elles ha estat localitzada a Andorra, mentre que la resta s'han produït al voltant d'Os de Civís. La rèplica de major magnitud ha estat d'1,7 graus i ha tingut lloc a les 03.10 hores. La resta han estat de magnituds inferiors a 1.

El primer terratrèmol d'aquesta matinada (03.02 hores), no ha provocat danys personals ni materials i ha estat catalogat de grau V (fortament percebut). El que sí que ha provocat ha estat les reaccions de la ciutadania a les xarxes socials, ja que moltes persones s'han despertat arran de l'episodi i han preguntat sobre el que havia passat.

Després del moviment, i com és habitual, Andorra Recerca i Innovació demana a la població que ompli l'enquesta sísmica per tal de calcular de manera més acurada la intensitat del terratrèmol al Principat.

stats