Societat 29/08/2018

Les professions titulades i de col·legis i associacions professionals s’adequaran a la normativa europea

Podran exercir sense titulació d'ensenyament superior si poden acreditar experiència o titulacions no oficials que els permetin exercir la seva activitat professional en l'àmbit del mercat interior europeu

Ana
2 min
Una professora imparteix classe en una de les aules de la Universitat d'Andorra. / Arxiu ANA

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres la modificació de la Llei d'exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals, a partir del qual les persones que no tinguin una titulació acadèmica oficial però si puguin acreditar experiència o altres titulacions no oficials reconegudes per la Unió Europea podran exercir la seva professió al Principat. La proposta ha estat duta al consell de ministres pel ministre d'Educació i Ensenyament Públic, Eric Jover.

La modificació de la llei té l'objectiu "d'alinear Andorra amb el que s'està fent avui dia a la Unió Europea i no posar en desavantatge els professionals sense titulació reglada", ha explicat el ministre portaveu Jordi Cinca, donat que l'anterior llei restringia l'accés a les professions titulades a aquelles persones que no comptessin amb titulacions acadèmiques d'ensenyament superior. D'aquesta manera, candidats que tenien el perfil però no tenien una acreditació oficial quedaven fora del procés de selecció. Un dels col·lectius que es veurà beneficiat per la modificació és el dels osteòpates.

Mesures com les que ha aprovat el consell de ministres ja s'apliquen a països de l'entorn amb titulacions i habilitacions professionals que acrediten l'experiència de la persona. Així, a través de l'habilitació especial i de manera excepcional, les persones que es trobin en aquesta situació podran sol·licitar el dret a l'exercici de la professió, d'acord amb l'interès general o les necessitats sectorials del país.

El Govern aprova el nou pla d'estudis del bàtxelor en Ciències de l'Educació

Seguint els models que s’estan implantant en el conjunt de la Unió Europea i d’acord amb la metodologia utilitzada a l’escola andorrana i la Universitat d’Andorra, el consell de ministres ha aprovat el nou pla d’estudis per al bàtxelor en Ciències de l’Educació, que es començarà a impartir a la Universitat d'Andorra a partir del curs acadèmic 2018-2019.

El nou pla d'estudi "prioritza l'ensenyament competencial basat en l'estudiant", ha explicat Cinca durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, i amb el que es vol "reforçar perfils lingüístics perquè cada cop hi hagi més llengües vehiculars" als centres educatius andorrans. A la vegada, el ministeri d'Educació i Ensenyament Públic ha treballat en col·laboració amb el Consell d'Europa, de manera que els futurs mestres puguin transmetre "els valors de ciutadania i democràcia" que promou la institució.

stats