Societat 18/07/2018

Els tres treballadors víctimes d'abús laboral, obligats a abandonar el país

“Mai havia pensat que això em podria passar i l'únic que desitjo és que l'empresari ho perdi tot i que el que ha fet tingui greus conseqüències”, explica un dels afectats

M. M.
3 min
Entrada al departament de Treball i al Servei d'Immigració./ Arxiu ANA

Andorra la VellaEls tres treballadors colombians que han estat víctimes d'abús laboral per part d'un empresari han hagut d'abandonar el país. Una feina idíl·lica a Europa, un salari de 1.200 euros, casa on viure, un dia de festa a la setmana i 12 hores diàries. Això és el que un empresari, que regenta una cafeteria amb forn i restauració ubicats a Escaldes-Engordany i la Massana, va prometre a tres persones i així les va convèncer que vinguessin des de Colòmbia per treballar al Principat. Però un cop aquí la realitat ha estat una altra. Més de 17 hores diàries, de sis del matí a nou de la nit, els sets dies de la setmana, un sou de 1.050 euros, que mai han cobrat, i la casa on havien de viure es va convertir en una habitació dins de l'immoble de l'empresari, així ho relata un dels afectats a l'ARA Andorra.

El cas ha sortit a la llum pública després que un anònim denunciés aquest maltracte. És aleshores quan Immigració i la policia van acudir, el divendres passat, a un dels locals per esclarir la situació. En vista de l'explotació l'aboral, l'abús i l'engany al qual estaven sotmesos, els treballadors colombians també van decidir denunciar l'empresari davant de la policia per explotació laboral i tràfic de persones. Però aquest recurs té poc recorregut. Els afectats no tenen diners per pagar un advocat i actualment ja es troben fora del país, ja que no tenien permís de residència i treball, un fet que no sabien, i en conseqüència van rebre un avís per abandonar el país el mateix divendres, i ara es troben a Espanya. “Presentarem una demanda davant del consolat colombià perquè adoptin mesures contra Andorra”, ha explicat l'afectat, que desitja que ningú més hagi de passar per aquesta situació.

Els tres treballadors víctimes d'abús laboral, obligats a abandonar el país

I és que segons les mateixes fonts, aquest empresari no és la primera vegada que contracta gent de l'Amèrica del Sud prometent millors condicions que les que tenen al seu país i un cop aquí les explota laboralment i els contracte de forma il·legal. “M'he gastat tot el que tenia, prop de 1.000 euros, per arribar fins Andorra i actualment tinc deutes a Colòmbia”, explica un dels tres implicats, que va arribar el 13 de juny a Andorra per treballar de cuiner i qualifica el funcionament de l'empresari de “mafiós”.

Es mostra molt poc esperançat i amb molta impotència. “He deixat tota la meva vida per arribar fins aquí, per un somni de millora i ara m'he quedat marcat de per vida”. El mateix afectat explica que els últims dies que va passar al país, conjuntament amb els altres dos companys, van haver de demanar ajuda a la gent per poder sobreviure. “Mai havia pensat que això em podria passar i l'únic que desitjo és que l'empresari ho perdi tot i que el que ha fet tingui greus conseqüències”, denuncia. Garanteix que no té por i demana que tothom sàpiga com actua aquest empresari perquè ningú més pateixi condicions d'explotació i abús.

Ara cal veure com avança la investigació oberta pel departament d'Inspecció de Treball i si els fets ocorreguts són constitutius de delicte i, per tant, cal judicialitzar el cas. Pel que fa al futur d'aquestes tres persones, estudien la possibilitat de trobar feina a Europa, però si no és així tornaran al seu país.

stats