Societat 24/09/2022

El tren d'Alp fins Andorra tindria parades a Martinet, Bellver i la Seu

Caldria construir un túnel a Pont de Bar

ARA Andorra
2 min
Un tren a l'estació de Puigcerdà, aquest dilluns 25 de maig. / RODALIES

La Seu d'UrgellEl president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, Pau Noy, ha anunciat l’aposta de la Generalitat per analitzar la viabilitat de quatre noves xarxes de tren a Catalunya on, a més de la del Pirineu, hi hauria la de les Terres de l’Ebre, el Bages i la Costa Brava. En aquest sentit, ha detallat que la proposta de la seva entitat és prolongar l’actual R-3 a Alp, passant per la vall del Segre i fins arribar a la Seu d’Urgell. Posteriorment la línia connectaria amb Andorra. També ha dit que a la zona del Pont de Bar (Alt Urgell) caldria fer un túnel i que la idea és construir estacions a Bellver de Cerdanya i Montellà i Martinet (Cerdanya). A Alp, el tren connectaria amb la línia entre Barcelona i Puigcerdà.

Noy ha situat el potencial de la nova línia en 7.500 passatgers de mitjana al dia i ha explicat que seria “fàcil d’assolir” que el recorregut es cobrís amb més d’una vintena de trens diaris. Pel que fa al temps de viatge, assegura que amb la proposta de la seva entitat rondaria les dues hores i vint minuts, als quals s’hi sumarien catorze més per arribar a Andorra. A més, ha assenyalat que el projecte hauria de preveure, per un futur, la possibilitat de desdoblar la via, que seria mixta per passatgers i mercaderies.

El president de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura vincula l’aposta per aquest mitjà de transport amb la necessitat d’introduir canvis en l’actual model de mobilitat, tenint en compte els beneficis que presenta el tren des del punt de vista de “consum energètic, emissions i integració social”. Pel que fa a les inversions per fer possible el projecte, que tindria un cost de prop de 700 milions d’euros, creu que seria “fàcil” obtenir finançament de fons de cooperació transnacional i dels Next Generation i que, per tant, caldria “aportar poc de fons propis”.

stats