Uns 300 euros de mitjana en llibres per tornar a la rutina escolar

Les famílies opten per reutilitzar el material de germans més grans o del curs anterior

En l'últim cap de setmana d'agost i amb la tornada a l'escola més a prop, les famílies repassen per darrera vegada la llista per comprovar que els fills o filles disposen de tot el necessari per encarar un nou curs. "Sí que hi ha gent que s'espera a l'últim moment", comenta l'encarregada de la botiga Ofiget Mari Grande però, en obrir la llista de reserves al principi de juliol, han anat rebent al web de l'establiment comandes durant els dos mesos de vacances. Les llistes de llibres més barates coincideixen amb les primeres etapes de primària, on la suma total pot arribar als 250 euros, mentre que a l'educació secundària els preus s'enfilen fins als 350 euros. De la mateixa manera, cada cop més s'està acabant amb la imatge de les bosses plenes de llibres de text, donat que l'escola andorrana ha incorporat des de fa uns anys la teuleta a les aules i els alumnes "només demanen els llibres de lectura", comprant els altres en format digital.

Pel que fa a la resta de material escolar, el responsable de la secció de papereria dels Grans Magatzems Pyrenées, José Antonio Delgado, afirma que "han tingut un creixement uniforme des que van obrir la secció el 23 de juny" amb les compres de totes aquelles persones que van deixar el material preparat abans de marxar de vacances, però esperen la afluència més gran de clients durant el primer cap de setmana de setembre. Delgado diferencia entre dos perfils de clients; per una banda, la gent del país, que s'apropa a l'establiment amb una llista tancada on el 80% és material bàsic i només alguns accessoris amb motius de fantasia, i els turistes, que compren la majoria d'objectes de manera impulsiva tant per ells com per regalar. Respecte a l'any passat, els grans magatzems han notat un increment de l'11% en les compres a la secció de papereria.

El reciclatge i la reutilització com a opció per encarar la pujada de setembre

Tornar a la rutina escolar suposa un daltabaix en el pressupost de la casa, per aquest motiu hi ha famílies que opten per reciclar material dels anys anteriors. "Hi ha moltes famílies que no demanen la llista completa perquè reciclen els llibres d'uns germans a uns altres", explica Mari Grande. D'igual manera, els nens i nenes també busquen reaprofitar el material que no han acabat de gastar al curs anterior. "Les motxilles les utilitzen cada dos anys i al tercer és quan compren una altra", comenta José Antonio Delgado.