Societat 01/05/2019

Ubach demana "que la classe treballadora sigui respectada"

La manifestació per al Dia del Treball ha aplegat una setantena de persones al resguard de la pluja

T. Navarro
2 min
Manifestació del primer de maig a Andorra la Vella. / T. N.

Andorra la VellaEl president de la Unió Sindical d'Andorra (USd'A), Gabriel Ubach, ha animat als andorrans i andorranes a "empènyer per les dues bandes" als nous consellers per "reclamar que la classe treballadora sigui respectada". Ha reclamat "unes lleis consensuades i dialogades amb els actors socials i amb els sindicats" que posin en el centre a les persones. Ho ha dit en la manifestació del primer de maig, Dia Internacional del Treball, on també ha recordat a més la situació dels assalariats del Pas de la Casa, que per culpa del tancament de la frontera i la falta de clients, "els empresaris, si volen, poden acomiadar-los o escindir-los el contracte amb el codi de relacions laborals a la mà". "El Govern ha de fer un gir de 180 graus i tot el Consell General ha de donar suport perquè la situació envers els treballadors del país canviï d'una vegada per totes", ha conclòs.

Prop d'una setantena de persones s'han concentrat aquest dijous al Passatge Biscariet per reivindicar els seus drets. Potser era la pluja i el fred, potser el partit de Champions entre el FC Barcelona i el Liverpool, com s'ha hipotetitzat des de l'organització, però la xifra que queda lluny dels números de les darreres manifestacions. El que no ha canviat han estat els missatges de les onze entitats sindicals, socials i polítiques que han passat per davant del micròfon. "Si els salaris no pugen i els lloguers no baixen, no anem sincronitzats", ha reclamat el president de Podem, Joan Seguí, que ha demanat "prendre consciència de la situació", tant dels que tenen passaport com dels que no, a la classe política.

En la mateixa línia ha parlat el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors, Guillem Fornieles, que s'ha centrat en l'excessiva judicialització dels conflictes laborals, "un procés costós que es tradueix en un retràs de l'execució de les sentències" i que no són garantia de res perquè "si la llei és injusta, el procés serà injust". Per la seva banda, la secretària del Sindicat del Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag), Marta Pujol, ha advertit que des del poder "han intentat enfrontar-nos i dividir-nos entre nosaltres", és a dir, el sector públic contra el sector privat, però "estem junts i sortirem el que calgui al carrer".

També hi ha hagut lloc per a Stop Violències, associació representada per la seva presidenta Vanessa M. Cortés, que ha denunciat la situació de les dones temporeres, algunes de les quals "han patit assetjament sexual i no han pogut denunciar perquè estaven il·legals". I per al nou col·lectiu Fridays for Future, que han demanat "el dret a tenir un futur digne", lluny de l'actual model social que impulsa al consumisme. "El canvi climàtic ens afecta a tots", han afirmat, i per això han demanat que els polítics tinguin una política enfocada al medi ambient, seguint un model de desenvolupament sostenible.

Una altra de les persones que ha parlat ha estat la consellera general electa del Partit Socialdemòcrata (

stats