Ucraïna fa bones les previsions i guanya Eurovisió gràcies al televot

Chanel queda tercera, la millor nota per a Espanya des de fa més de dues dècades

4 min

BarcelonaUn cop més el televot ha canviat el curs d'Eurovisió. Tal com indicaven les cases d'apostes, Ucraïna ha guanyat Eurovisió 2022 gràcies al vot del públic i no pas del jurat professional, que donava com a guanyador amb molta diferència el Regne Unit. Més de 400 vots del televot han impulsat Ucraïna fins a dalt de tot de la classificació i han deixat el tiktoker anglès Sam Ryder en segona posició amb la seva èpica cançó Space man.

Ucraïna començava la nit com a favorita, més per qüestions d'empatia amb el país atacat per Rússia que per preferències musicals. La Kalush Orchestra ha acabat la seva actuació demanant a Europa que ajudi Ucraïna i han recordat la massacre de Mariúpol. No era la primera vegada que els integrants de la banda demanaven el suport d'Europa (sempre ho han fet a través de les xarxes socials), però ha sigut la primera vegada que ho feien des de l'escenari d'Eurovisió, on teòricament els missatges polítics estan prohibits. La decisió del vot popular de fer guanyadora Ucraïna ha sigut la demostració que la política sí que té espai en un concurs teòricament musical. El suport a Ucraïna s'ha deixat sentir en diverses ocasions, com per exemple en l'actuació de les representants d'Islàndia, que duien adhesius de la bandera del país en els instruments que portaven a l'escenari. A més, un cop acabada la seva interpretació han demanat pau per Ucraïna.

Eurovisió - Chanel

La cançó guanyadora, Stefania, la va escriure el líder de la banda, Oleh Psiuk, en homenatge a la seva mare, però ha esdevingut gairebé un himne de resistència per a tots els ucraïnesos. Els ucraïnesos consideren que Stefania és, d'una banda, una metàfora d'Ucraïna com la mare de tots els ciutadans del país i, de l'altra, un cant a "totes aquelles persones que troben a faltar les seves mares, i més en aquests moments de guerra, en què potser no hi són presents". 

Tot i que, finalment, Ucraïna li ha pres el micròfon de vidre a Ryder, la segona posició amb 466 punts també és un premi per al Regne Unit, que l'any passat va experimentar què és la sequera eurovisiva quedant en última posició amb zero punts en plena ressaca del Brexit. Si en aquesta 66a edició el Regne Unit ha pogut refer-se del cop de l'any passat, Espanya també recordarà el festival d'enguany com el del chanelazo que li va permetre abandonar les últimes posicions de la classificació que acumulava des de feia anys: Chanel Terrero ha aconseguit la tercera posició, la millor nota pel país des del 1995, quan Anabel Conde va ser segona. La cantant d'Olesa de Montserrat ha aconseguit 459 punts.

Tercera posició per a Espanya

En la seva actuació, Chanel ha deixat constància de per què Steven Spielberg va estar a punt de fitxar-la per interpretar l'Anita del seu West Side story. La d'Olesa de Montserrat ha fet una actuació impecable, sense desafinar en cap moment tot i l'exigència d'una coreografia amb la qual ha pogut lluir els molts anys de trajectòria en el món dels musicals. Minuts després de l'actuació, una Chanel plorosa d'emoció explicava a les xarxes de RTVE la satisfacció que havia sentit amb la seva actuació.

No només Chanel ha quedat satisfeta de la seva actuació, també ho han estat els eurofans i molts seguidors d'Eurovisió a les xarxes, que han compartit les seves esperances que la nit acabés amb un chanelazo i la cantant s'alcés amb la victòria. La cantant també ha rebut felicitacions internacionals, com ara la de l'actor i també cantant Olly Alexander, protagonista de la sèrie It's a sin.

Durant la ronda de votacions del jurat semblava clar que la victòria es disputava entre el Regne Unit, Espanya i Suècia, que en el recompte final ha quedat en quarta posició amb 438 punts.

Laura Pausini, amfitriona 'divina'

La gala ha arrencat amb un cant a la pau amb Give peace a chance de John Lennon. Un cop fet el manifest pacifista, Itàlia ha deixat clar que aquesta Eurovisió és la del renaixement després de la pandèmia i una Laura Pausini, presentadora del festival juntament amb Mika i Alessandro Cattelan, en mode diva ha irromput a l'escenari per cantar un darrere l'altre els seus grans èxits. La cantant italiana ha protagonitzat un altre dels moments icònics de la nit quan ha interpretat a cappella un dels grans èxits eurovisius d'Itàlia, Nel blu dipinto di blu, coneguda popularment com a Volare, la cançó de la història del festival amb més versions. Mika s'ha unit a les actuacions musicals amb un medley dels seus grans èxits.

Eurovisió - Damiano Maneskin

Un dels moments àlgids de la nit ha sigut l'actuació de l'amfitriona Itàlia, a càrrec de Mahmood i Blanco. La balada romàntica Brividi ha estat corejada amb passió pels eurofans presents al Pala Alpitour de Torí, tot i alguns problemes inicials d'afinació dels cantants.

La República Txeca ha sigut l'encarregada d'obrir foc i ha posat els eurofans a ballar amb Lights off, el tema dance amb què competien. L'estat d'eufòria no ha decaigut gràcies al romanès WRS i el seu enganxós i festiu "Hola, mi bebé, bebé / llámame, llámame", tornada del tema Llámame, un ferm candidat a ser cançó de l'estiu o, si més no, a sonar en més d'una revetlla, tot i que no ha tingut gaire sort amb les votacions del jurat.

Uns dels participants més coneguts de la nit eren The Rasmus, que competien representant Finlàndia i que l'any 2003 es van fer famosos arreu del món amb el tema In the shadows. El seu líder, Lauri Ylönen, ha generat més d'un mem arran de la seva aparició inicial amb impermeable groc i un globus del mateix color, un look que semblava un creuament entre el pallasso d'It i el pescador d'una famosa marca d'ultracongelats.

Com és tradició, a la gala també han estat presents els guanyadors de l'edició anterior, en aquest cas Maneskin. Els rockers han presentat el seu nou single però també han fet una picada d'ullet a la polèmica que els va envoltar l'any passat, quan unes imatges en què el líder de la banda acostava el cap a una taula van fer que es rumoregés que s'havien estat drogant durant la gala. Quan Alessandro Cattelan, presentador del festival, li ha demanat un consell a Damiano David per als nous guanyadors d'Eurovisió, ell ha contestat amb sorna: "Que no s'acostin massa a la taula".

stats