Societat 07/05/2019

Càpsula del temps amb destí al 2088

Commemoració del 30è aniversari de la Universitat d'Andorra

Marc R. Fort
2 min
Càpsula del temps amb els objectes al seu interior. / M. R. F. (ANA)

Sant Julià de LòriaEn commemoració del 30è aniversari de la Universitat d'Andorra (UdA), aquest dimarts s'ha fet l'acte de col·locació i tancament d'una Càpsula del temps per donar a conèixer a les generacions futures com era la universitat i el país l'any 2019 i poder observar els canvis que s'han fet al llarg del temps. La càpsula romandrà segellada fins a l'any 2088. En l'acte, hi han assistit diferents personalitats, entre elles el rector Miquel Nicolau, el ministre d'Educació i Ensenyament Superior en funcions, Eric Jover, i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila. Per a Nicolau, el fet d'haver dipositat un seguit d'objectes dins la càpsula, representa "un homenatge a totes aquelles persones que han fet possible que la Universitat d'Andorra sigui una realitat", i ha afegit que "és un cant a l'esperança i un element de reflexió".

El contingut de la Càpsula del temps ha estat escollit d'entre les idees aportades per la comunitat universitària i també per la societat en general, ja que a principi de curs es va dur a terme un procés participatiu obert a tothom per recollir propostes. Entre els objectes dipositats, gairebé una cinquantena, s'hi troben un joc de claus, segells, una bombeta, llavors i un paquet de tabac, monedes d'euro andorranes, un disc Blue Ray i un reproductor, un moneder en paper amb BitCoins, fotografies, xeringues, sèrum fisiològic, mascaretes i còpies de seguretat en dispositius USB, a banda també d'un pot de mel i gots de plàstic en conscienciació del medi ambient i, com a curiositat, s'ha inclòs una llista de conflictes armats que segueixen actius en l'actualitat i una llista dels preus dels carburants. També un seguit de documents impresos en tinta i sobre paper lliure d'àcids, en els quals Nicolau, Vila i Jover s'adrecen als seus successors de l'any 2088 expressant els seus desitjos sobre com ha d'evolucionar la societat andorrana en el futur.

Jover ha destacat que "en 70 anys, tecnològicament parlant tot serà molt diferent, haurà evolucionat; això sí, espero que els valors que hem adquirit com a societat segueixin sent els mateixos". Per a Vila, "la Universitat d'Andorra és un somni que en el seu dia es va fer realitat, ja que poder ser present en els seus inicis em va deixar clar que allò només era el començament". Per assegurar que la Càpsula no caigui en l'oblit, es registrarà al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC) i a la International Time Capsule Society de la Universitat d'Oglethorpe (EUA). Així mateix, la informació sobre el tancament de la Càpsula s'inclourà a partir d'ara en tots els resums històrics de l'UdA.

stats