La UE vol vetar només el petroli rus que vingui en vaixell

Els líders discuteixen un embargament només al cru importat per mar per a superar la negativa d'Hongria

3 min
El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, al Parlament el 24 de maig abans de jurar el càrrec.

Brussel·lesHa costat 26 dies i moltes negociacions, però finalment els líders de la Unió Europea han acordat tirar endavant amb l'esperat sisè paquet de sancions contra Rússia per la invasió a Ucraïna, que inclou les compres de petroli a l'ex república soviètica. A tocar de la mitjanit d'aquest dilluns, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha anunciat el pacte després d'una llarga reunió dels Vint-i-set en una cimera extraordinària a Brussel·les. La proposta és menys ambiciosa que el veto absolut a les compres d'aquest combustible fòssil, perquè implica aturar només les importacions del cru rus que arriba per mar, eximint de les sancions l'oleoducte Druzhba, que passa per Ucraïna i subministra principalment a Hongria, la República Txeca i Eslovàquia.

La UE compra el 27% del petroli que consumeix a Rússia, una quantitat que va suposar 74.000 milions d'euros l'any 2021. Majoritàriament es transporta per vaixell, però l'oleoducte de Druzhba és un dels més grans i és important per al subministrament d'aquests tres països.

Aquesta excepció hauria de ser temporal, segons fonts europees, però per ara no queden clar els detalls del com i el quan s'aplicarà, tenint en compte que el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha sigut especialment dur. "La proposta no és bona", insistia el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, a l'arribar a la reunió. La unitat de la UE estava aleshores fortament qüestionada per totes les complicacions que ha implicat aprovar aquesta sisena ronda de sancions i, per això, Michel ha piulat remarcant la "unitat", quan ha pogut anunciar l'acord. "Estem parlant molt de detalls, però hem de recordar per què volem sancionar Rússia", deia el primer ministre de Letònia, Mrisjanis Karins, que ha deixat una crítica velada per a Hongria: "Nosaltres també depenem molt del petroli rus, però són només diners, hem de ser forts; si no ¿quin sentit té la Unió?"

L'ultraconservador exigia garanties que, en cas que hi hagi "problemes" a l'oleoducte en qüestió, Hongria pugui adquirir cru rus per altres vies i els Vint-i-set s'han compromès a ser "solidaris" en cas que es doni aquesta situació. Rússia ja ha tallat el subministrament de gas a Polònia i Bulgària i justament aquest dilluns Gazprom ha anunciat que aturava el subministrament energètic als Països Baixos després que l'energètica GasTerra s'hagi negat a pagar-li en rubles.

Fonts diplomàtiques asseguraven a primera hora del matí que l'acord estava "estabilitzat", però no ha sigut fins a la mitjanit que els líders han aconseguit segellar el pacte polític que ara haurà de ser ratificat a nivell tècnic d'ambaixadors abans que entri en vigor. A més, cal detallar el com i el quan s'efectuarà aquest embargament de dues fases. Segons una piulada de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que es felicitava per l'acord, la mesura suposarà tallar "efectivament al voltant del 90%" de les importacions de petroli rus a la Unió des d'ara fins a finals d'any.

Aquest sisè paquet de sancions no només valora el petroli sinó que també suposa excloure Sberbank, un dels bancs més grans de Rússia del sistema Swift i també el Banc Agrícola de Rússia. A més, també passa per ampliar la llista d'individus i entitats sancionades a patriarques i militars considerats responsables de les atrocitats comeses a Butxa, com el coronel que ja és conegut com el carnisser de Butxa o el patriarca de l'Església ortodoxa del país. Tres mitjans de comunicació també quedaran prohibits a Europa i es prohibirà també donar serveis d'assessoria o consultoria a empreses russes.

stats