Societat 28/09/2020

L'Unicef i els psicòlegs uneixen esforços per la salut mental

Signen un conveni per fer vídeos divulgatius, xerrades i una guia didàctica

Ana
2 min
La presidenta d'Unicef Andorra, Laura Àlvarez, com el president del Copsia, Oscar Fernàndez, durant la signatura. / UNICEF ANDORRA

Andorra la VellaL'Unicef Andorra i el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) han signat, per primera vegada, un conveni de col·laboració per treballar conjuntament, durant els anys 2020 i 2021, a favor de la salut mental dels infants i joves del país. Des de l'ONG remarquen que entre el 10 i el 20% de tots els infants del món experimenta algun problema relacionat amb la salut mental. Gairebé la meitat dels nens i nenes amb problemes de salut mental els desenvolupa abans dels 14 anys i el suïcidi és la segona causa de mortalitat entre joves d'entre 15 i 29 anys.

Tot i que no disposen de les dades dels menors amb trastorns mentals diagnosticats per un metge al país, exposen que les que fan referència al nombre de visites al servei de salut mental, reflecteixen que hi va haver 189 primeres visites de menors de deu anys durant l’any 2017 (fet que representen un 2,4% dels infants d’aquesta edat).

Amb la situació actual causada per la Covid-19, des de l'ONG manifesten que creuen necessari reforçar aquesta línia estratègica i la signatura d’aquest conveni els servirà per unir forces al voltant de l’edició de vídeos de temàtica diversa, amb periodicitat mensual, penjats al seu canal de Youtube, sobre temàtiques com hàbits saludables; salut mental; educació emocional; addiccions o educació sense violència, entre d'altres. A més, quan el protocol sanitari ho permeti aquests vídeos aniran acompanyats de xerrades i tallers impartits per especialistes de la psicologia i l’educació emocional, per a diferents col·lectius. Aquestes sessions tenen l’objectiu de facilitar a la comunitat educativa (famílies-escola-lleure) coneixements i eines de gestió dels processos emocionals provocats per la seva vivència del coronavirus, entendre com generen emocions els infants i joves i la importància dels processos emocionals en la seva vida i la seva adequada regulació i comprendre quin és el paper dels adults que els acompanyem en el seu desenvolupament emocional. A més, al final del curs 2020-2021, es preveu editar una guia didàctica amb el contingut de les activitats anteriors.

Tant la presidenta de l'Unicef Andorra, Laura Àlvarez, com el president del Copsia, Oscar Fernàndez, han compartit la satisfacció de reforçar l’acció del comitè a Andorra de l'Unicef i el compromís amb el benestar dels infants i joves del país.

Cal recordar que malgrat el conveni s'ha signat aquest dilluns, ja durant les setmanes de confinament, l'Unicef Andorra i el Copsia van col·laborar amb l’edició de 'Càpsules d’emocions', on s’intentava donar resposta a tres inquietuds que en el seu treball d’atenció psicològica durant aquells mesos, el Copsia havia detectat entre els infants i joves: la por al coronavirus, a sortir de casa i realitzar activitats a l’aire lliure amb altres persones; l’ansietat per haver-se de quedar a casa i tornar a l’escola i a encarar la fi del curs acadèmic i la responsabilitat a ser portadors del virus i a la possibilitat de contagiar als familiars més vulnerables.

stats