Societat 09/08/2019

Els usuaris dels refugis es multipliquen

Al de Cabana Sorda s'espera que es tripliquin mentre Medi Ambient treballa en un pla per a la reforma de tots els no guardats

M. F.
3 min
Una imatge del refugi no guardat de Cabana Sorda, on s'han fet millores. / M. F. (ANA)

CanilloEl ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha notat un increment important d’usuaris dels diferents refugis amb què compta el país, tant guardats com no. D’aquesta manera, i com a exemple, cal destacar que es preveu que el de Cabana Sorda “multipliqui per tres el número d’usuaris”, ha destacat el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, en el marc d’una vista a aquesta instal·lació, que ha estat objecte, juntament amb la de Fontverd, d’una millora de les instal·lacions. D'aquesta manera, ha recordat que a 1 d'agost de l'any passat havien utilitzat aquest refugi 116 persones i aquest any ja ho han fet 315. Quant a les pernoctacions als refugis guardats, l'increment entre el 2017 i el 2018 es va situar en un 46% i a data 1 d'agost l'augment respecte de l'any passat ja és d'un 25% (de 4.230 persones a 5.291).

Aquests dos refugis no guardats han estat els primers en ser objecte de millores consistents, sobretot en l’aïllament tèrmic “per a un millor confort” dels usuaris a l’hivern, i la instal·lació de pous de llum amb concentradors que permeten captar la llum natural i projectar-la cap a l’interior d’una manera molt intensa, de tal manera que s’il·lumina l’interior de la instal·lació. A més, al refugi de Cabana Sorda s'ha fet una redistribució que permet una major comoditat i s’ha ubicat, a l’exterior, un lavabo sec, que també contribueix a la millora de la higiene i neteja als votants de la instal·lació i també a una major comoditat per als usuaris. Les obres a Cabana Sorda han tingut un cost de 170.000 euros.

Les millores que s’han fet en aquests dos refugis no guardats han estat “una prova pilot” i ara el departament de Medi Ambient treballa en un pla “per la millora de tots els refugis no guardats”, 22 en total. En aquest document es “planificaran” les diferents inversions i també es prioritzaran “en funció de l’afluència o de les necessitats de millora” que hi hagi en les diferents infraestructures. La voluntat és poder encarar una o dues reformes per any per anar distribuint la despesa en diferents exercicis econòmics.

Rossell ha destacat que les millores fetes també han de contribuir a l’increment de visitants tant als refugis no guardats com guardats i en el cas dels segons ha afegit que la posada en marxa de la ruta Coronallacs també ha contribuït a aquest augment. També ha volgut incidir en el fet que “la densitat de refugis a Andorra per metre quadrats és molt important respecte a la resta del Pirineu i a més ha subratllat el fet que molts són molt accessibles. La voluntat del ministeri, ha dit, és acostar la gent al medi ambient, ja sigui a través dels camins que s’estan recuperant en el marc de la via verda o dels diferents refugis que hi ha al país.

L’impacte que aquest increment de visitants està tenint en el manteniment de l’entorn i de les infraestructures no està sent negatiu, segons les paraules de Rossell, que ha destacat que l’equip de manteniment (a l'estiu hi treballen 26 persones) fa “una gran tasca de conscienciació” tant a través de les xarxes com de manera directa i no s'ha detectat un increment d’actituds incíviques com pot ser deixar la brossa que els usuaris estan obligats a endur-se quan acaben la seva estada al refugi. I pel que fa a actes de vandalisme, n’hi ha i quan es donen (Rossell ha puntualitzat que són fets “puntuals”) es fa arribar el cas a la policia, que sovint enxampa els infractors. El més habitual sol ser que arrenquin la fusta de les instal·lacions per fer foc o que deixin la brossa “si han anat a fer una festa a la nit”. En aquests casos, també és important la col·laboració ciutadana, i sembla que cada vegada més els usuaris de la muntanya alerten d’aquests casos.

Les millores a Cabana Sorda han estat ben acollides pels usuaris. Així ho manifestava un excursionista, Rupert Fornell, aquest divendres al matí. “Hem vist la reforma i s’ha fet un salt qualitatiu molt bo”. Creu que ara el refugi té “molt més caliu” i fa venir “més ganes de pujar” fins i tot a passar la nit. Si ha de fer una remarca, demana que hi hagi punts als refugis per deixar la brossa, ja que quan es fa una excursió llarga es fa feixuc dur-la tota durant tot el recorregut, i que s’instal·lin endolls per poder carregar el mòbil, més que res per si hi ha una emergència i l’usuari s’ha quedat sense bateria. Uns joves que hi han passat la nit també destacaven la millora feta, tot puntualitzant que una altra optimització que es podria fer és que hi hagués llum elèctrica a la nit, com a mínim fins a les dotze.

stats