Societat 23/05/2018

Sense ‘Vacances en pau’

Els nens i nenes sahrauís no podran viatjar al Principat aquest estiu perquè no s’han aconseguit els passaports individuals que demanava el ministeri d’Afers Exteriors

L. M.
3 min
Arribada dels nens sahrauís a Andorra / N.M. (ANA)

Andorra la VellaDesprés de més de deu anys passant l'estiu a Andorra en el marc del programa 'Vacances en pau', si no es produeix un gir radical en els propers dies, enguany els nens i nenes sahrauís no vindran. La presidenta de l'Associació d'Amics Solidaris amb el poble Sahrauí (Adsaps), Lluïsa Hurtado, ha explicat a l'ARA Andorra que la delegació del Sàhara a Catalunya, com a responsable del programa i posseïdora de la pàtria potestat dels infants, els ha comunicat que, malgrat els esforços, ha estat "impossible" aconseguir els passaports individuals que demana el ministeri d'Afers Exteriors perquè la canalla que ve al Principat pugui viatjar. Hurtado ha argumentat que aquests nens i nenes són apàtrides i que no es poden expedir els visats.

A la carta de la Delegació del Front Polisario a Catalunya, a la qual ha tingut accés aquest mitjà, el delegat català, Ahmedu Mojtar, assegura que les autoritats sahrauís han fet les gestions per intentar aconseguir els passaports individuals pels sis infants que venien a Andorra, però que el resultat ha estat “infructuós”. Mojtar, en el text, recorda que tots els nens i nenes sahrauís que arriben a Europa a través les ‘Vacances en pau’ (un 7.500 els darrers anys), “tots viatgen amb passaports col·lectius” i que els set països on es desenvolupa el programa “expedeixen visats”. Així mateix, el delegat del Sàhara a Catalunya puntualitza que és el Govern andorrà el qui, al·legant “normatives europees”, “no pot concedir els visats” si els infants viatgen amb passaports col·lectius. En aquest sentit, Lluïsa Hurtado ha reiterat que “el Govern no s’ha preocupat” per solucionar-ho i que “no hi ha interès” en què la canalla sahrauí vingui. Hurtado ha dit que, de moment, cap representant del ministeri d’Afers Exteriors s’ha posat en contacte amb ella, i no confia que ho facin.

Sobre la preocupació del ministeri perquè l’Adsaps volgués fer entrar igualment els infants sahrauís al Principat, la presidenta de l’associació ja va respondre, fa unes setmanes, que no cometrien cap il·legalitat, ja que aquests nens i nenes són massa importants per a les famílies que els acullen. Ara bé, Ahmedu Mojtar també ha fet arribar al Govern la carta dirigida a l’entitat, juntament amb un comunicat on certifica que la tasca desenvolupada els darrers sis anys per l’Associació Andorrana d’Amics del Poble Sahrauí “s’ha caracteritzat per la seriositat, la transparència i el bon saber fer”.

Impotència entre les famílies d’acollida

Fa uns dies, l’Adsaps va realitzar una reunió amb les sis famílies andorranes d’acollida, on se les va informar de la situació i se’ls hi va entregar una còpia de la carta del delegat sahrauí a Catalunya. Una d’aquestes mares, Irina Sánchez, ha expressat que se sent impotent i que ja ha pogut parlar per telèfon amb la seva nena i explicar-li personalment perquè no podrà viatjar a Andorra aquest estiu, que, per edat, era l’últim any que podia. “Estem lligats de mans i peus”, ha dit Sánchez, que s’ha plantejat viatjar al Sàhara el novembre, ja que les condicions climàtiques de l’estiu, arribant al 50 graus, ho fan impossible. Aquesta mare d’acollida ha agraït que la Delegació del Sàhara a Catalunya ho hagi intentat tot perquè la canalla pogués viatjar i ha lamentat no haver-se mobilitzat abans, ja que els sis infants potser haurien pogut ser acollits per famílies d’Espanya, on els nens i nenes sahrauís viatgen amb passaport col·lectiu. A més, ha apuntat que així com s'ha fet una llei per a l'acollida de refugiats sirians, també s'hi hauria pogut incloure la canalla del Sàhara.

"L'educació és l'arma més potent per sortir de la pobresa", ha manifestat Lluïsa Hurtado, per remarcar la importància que els infants sahrauís puguin sortir del seu país durant l'estiu i aprendre d'una cultura diferent, que alhora els ajuda a créixer com a persones. Així és com Hurtado ha justificat el viatge d'aquests nens i nenes i ha respost a la proposta del ministeri d'Afers Exteriors, que com alternativa els recorda que poden adherir-se a unes subvencions per realitzar projectes in situ al Sàhara. La presidenta de l'Adsaps ha insistit, però, que el que necessiten els menors sahrauís és "sortir d'allà”. Irina Sánchez, en aquest sentit, ha recordat que les temperatures que han de suportar la canalla del Sàhara els mesos d’estiu són inhumanes.

stats