Societat 30/12/2020

Salut preveu assolir la immunitat de grup al final de la primavera

Sarroca assegura que la seguretat de la vacuna és "altíssima" i els beneficis són "immediats"

A. B.
2 min
El Banc de Sang i Teixits  guardarà fins a un milió de vacunes en quatre congeladors  a 80 graus  sota zero.

Andorra la VellaLa metgessa internista del SAAS i membre del comitè tècnic de la Covid-19, Odile Sarroca, ha assegurat aquest dimecres que la campanya de vacunació que ha de començar la setmana vinent permetrà a Andorra assolir la immunitat de grup o de ramat al final de la propera primavera, ja que un 60% de la població estarà immunitzada. “L'objectiu seria aquest, tot i que hem de veure com va perquè tot just estem al principi de la campanya, i ja hi ha hagut problemes d'arribada de vacunes, així que hem de veure com es va desenvolupant, però aquesta és la idea, de manera que ens pugui servir per normalitzar la situació i tornar a la vida d'abans a partir de l'estiu”, ha afirmat Sarroca, tot i que ha puntualitzat que cal que als països de l'entorn també estiguin immunitzats.

Sarroca ha explicat els beneficis “immediats” de la vacuna, sobretot perquè tenen una eficàcia del 95% en tots els casos, i especialment en persones vulnerables i el seu entorn (residents a centres sociosanitaris, professionals amb més risc de transmetre la malaltia i persones amb discapacitat), l'objectiu prioritari de la campanya i, per tant, els primers que s'hi sotmetran a partir de principi de la setmana vinent. Després serà el torn de tota la resta de població no immunitzada i finalment les persones que ja han patit la malaltia.

La metgessa internista també ha explicat que hi ha dos tipus de vacunes, les clàssiques i les modernes, que són les que es distribuiran a Andorra. “La seguretat és altíssima, ja que aquestes vacunes són el resultat d'anys d'investigació i s'hi han abocat molts recursos i, a més, és cert que les agències reguladores han dedicat menys temps a fer la verificació, però no han fet res diferent que altres ocasions”, ha afirmat Sarroca.

A més, aquestes vacunes són molt “segures” perquè generen “molt pocs” efectes secundaris. “Si n'hi ha duren poc i es passen amb calmants”, ha assegurat. La membre del comitè tècnic de la Covid-19 també ha comentat que l'eficàcia és similar en tots els grups d'edat i que a partir del dotzè dia a comptar des de la primera dosi aquesta eficàcia és “altíssima”. Segons Sarroca, “és millor assolir la immunitat per vacuna, tot i que al principi no canviarà les nostres vides, però al cap d'uns mesos, sí”.

El Govern s’ha adherit al mecanisme Covax sol·licitant vacunes per al 50% de la població i, a més, s’ha assegurat també un percentatge complementari de vacunes a través de la col·laboració amb França i Espanya. Seran precisament les que arribin a través d’aquesta darrera via (de la farmacèutica Pfizer) les primeres que s’administraran al Principat en dues dosis separades.

Seguiment de l’evolució de la pandèmia
stats