Societat 06/02/2018

La vaga del funcionariat: del 19 de febrer al 19 de març

El personal de l'administració anirà notificant els dies de l'aturada d'activitat

Esther Jover Martin
3 min
Els representants sindicals de la Funció Pública han entregat aquest dimarts al Govern el preavís de la vaga indefinida. / E. J. M.

Andorra la VellaJa hi ha data per la vaga general indefinida del personal de l'administració: del 19 de febrer al 19 de març. L'aturada de l'activitat, però, no durarà tot el mes, sinó que s'anirà fent en dies determinats que s'anunciaran amb 24 hores d'antelació. A més, també han advertit que la vaga pot continuar després del 19 de març, ja que és indefinida, com va votar la majoria que va assistir a l'assemblea de funcionaris celebrada fa una setmana.

Aquest dimarts, els representants sindicals del funcionariat han entregat al despatx del cap de Govern el preavís de vaga. Un dels portaveus sindicals, Gabriel Ubach, ha insistit que ara la pilota està a la teulada de DA, i que són ells qui han de moure fitxa si volen aturar la vaga. Ubach ha recordat que si s'ha arribat fins a aquest punt és perquè consideren se'ls ha imposat un projecte de llei de reforma de la Funció Pública sense negociar ni consensuar, sinó "amb unes línies vermelles marcades". Els sindicats encara estan disposats a aturar la vaga si s'atura la tramitació del projecte de llei, una demanda que fan extensiva al paquet de lleis laborals i sindicals que regularan les relacions laborals privades. Si no renegocien el text i el pacten amb els sindicats, "a partir d'un full en blanc", aquests es neguen a parlar del desplegament reglamentari del text.

Amb tot, el funcionariat ha escollit aquestes dates perquè no vol perjudicar el sector turístic, ja que l'hoteleria ha anunciat una ocupació mitjana del 90% durant les dates de carnaval. "Nosaltres no volem perjudicar ningú, entenem que el país ha de rebre una allau de turistes que aportarà moltes coses bones al teixit empresarial i turístic, però a partir del 19 de febrer farem sentir les nostres reivindicacions", ha subratllat. Ara, cada sindicat de la Funció Pública haurà de determinar com vol fer la vaga i entre tots ho posaran en comú, ja que la volen fer els mateixos dies. Els col·lectius que no poden fer vaga (bombers, policia, penitenciaris) també plantejaran quines accions de protesta duen a terme. "Tots els sindicats de la Funció Pública anem a l'una, no acceptem la llei que ens ha volgut imposar la ministra Descarrega", ha reiterat Ubach. A més, el sindicalista ha afegit que Descarrega "falta a la veritat" i que es contradiu en les seves declaracions.

Serveis mínims

Quant als serveis mínims, Ubach ha admès que els sindicats no tenen la potestat de regular-los ni de dir al personal de l'Administració qui ha d'anar a treballar i qui no, i que si el Govern els vol establir n'hauran de parlar.

Sobre cobrar els dies de vaga, el portaveu sindical ha recordat que la Constitució estableix el dret de vaga, i que cap legislador l'ha regulat en 25 anys, per tant, "estem legitimats en dir que no hi ha cap document que digui que se'ns ha de descomptar el sou els dies de vaga". El Govern haurà de decidir si descompta del salari les jornades de vaga, en tot cas, Ubach ha assegurat que això no serà determinant a l'hora d'aturar l'activitat laboral. "La corda s'ha tensat tant que s'ha trencat", ha conclòs.

Dards a Baró

D'altra banda, Ubach també ha volgut respondre les declaracions del president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que ha manifestat que no entén "les hostilitats" dels sindicats del funcionariat envers el Govern. El representant sindical ha argumentat que "això no és una qüestió de veure qui la té més llarga", sinó que es tracta que cada vegada que han volgut parlar amb el grup demòcrata sobre les seves demandes no els ha volgut escoltar, actitud que també ha criticat de l'executiu; per tant, "si el senyor Baró no entén les nostres hostilitats, que s'ho faci mirar".

stats