Societat 11/08/2022

Vaga de serveis de grua al Pirineu durant el cap de setmana

La mobilització pot afectar conductors de l'Alt Urgell i Andorra

ARA Andorra
2 min
La Seu d'Urgell.

Andorra la VellaEls gruistes de l’Alt Pirineu han anunciat que faran vaga aquest cap de setmana llarg -dissabte, diumenge i dilluns- per denunciar la “precarietat laboral” a la qual, asseguren, es veuen sotmesos. El sector només garantirà el servei de grua a les afectacions a la seguretat viària, als casos amb danys personals o a aquells directament encarregats pel Servei Català de Trànsit.

Els cotxes que pateixin una avaria o un problema a l’àrea pirinenca no seran atesos i això pot tenir afectacions pels conductors de l’Alt Urgell com d’Andorra en els desplaçaments del cap de setmana cap a Catalunya o en el retorn al Principat diumenge.

L’entitat convocant, l’Alianza Nacional de Auxilio en Carretera, denuncia “la impossibilitat de contractar operaris” i, davant aquest fet, adverteix que els conductors es poden trobar aquest cap de setmana amb retards o absències de servei en vehicles avariats o sinistrats. El sector concreta que a data d’avui les empreses d’assistència en carretera de l’Alt Pirineu “no poden assumir el cost de mantenir una plantilla d’operaris de guàrdia durant les 24 hores els 7 dies de la setmana”, si tenen en compte els preus que els paguen pel servei les companyies asseguradores, els clubs automobilístics i les plataformes d’assistència en viatge. Així ho recull Ràdio Seu.

Quant a la situació diferenciada de les àrees de muntanya com el Pirineu, despoblades i amb carreteres complicades, els temps d’assistència “són llargs i no estan retribuïts”, asseguren. Per tot plegat, algunes empreses ja mediten tancar “per manca de viabilitat”, sense que hi vegin cap possible relleu que no passi per buscar l’assistència de grues de la regió de Lleida o fins i tot de la demarcació de Barcelona.

En el comunicat, les empreses de grues que atenen serveis a l’Alt Pirineu lamenten “els problemes que això pugui ocasionar” i per això demanen disculpes als conductors, tenint en compte que aquests dies es multiplicaran els desplaçaments. Tot i això, creuen que els els usuaris han d'”entendre la situació precària que han de suportar per poder oferir un servei tan necessari”. Des de l’Alianza insiteixen que el principal motiu d’aquesta situació, segons ha manifestat el seu portaveu Xavier Martí, ha estat “el silenci que les asseguradores, clubs automobilístics i plataformes d’assistència han donat com a resposta a les peticions sectorials per adequar els contractes d’auxili a la legalitat vigent” perquè, “com a mínim, cobreixin el cost i les despeses que suposa mantenir un servei 24 hores al dia i 365 dies l’any”. Tot i això, segons el mateix portaveu, es realitzarà” l’esforç per atendre aquells serveis que siguin encarregats per les asseguradores que sí que han implantat les peticions de les empreses, encara que així i tot seran possibles les demores”.

stats