Societat 16/11/2017

El vedat d'Enclar celebra 30 anys amb un bon grau de protecció de les espècies

Actualment, hi ha 232 isards i hi nidifiquen espècies com l'àliga daurada, el mussol pirinenc, la perdiu blanca o el voltor

Ana
2 min
Un fotograma del vídeo sobre els 30 anys del vedat d'Enclar

Andorra la VellaEl vedat d'Enclar és una zona de més de 2.000 hectàrees al sud-oest del país formada per la vall d'Enclar, l'obaga dels Cortals de Sispony i la solana de la vall d'Os de Civís. Es va crear l'any 1987 per protegir les espècies que s'hi troben i, després de 30 anys, el Govern fa una bona valoració de la tasca que s'hi ha dut a terme.

L'espècie de la qual es fa un control més exhaustiu és l'isard, ja que se'n permet la caça, sempre amb l'acompanyament dels banders. Quan es van començar els recomptes amb la metodologia actual, el 1996, hi havia prop de 190 animals i la xifra va créixer fins els 400 al 2009, de manera que a partir del 2001 se'n va permetre la caça, que va arribar als 70 exemplars el 2009, just abans que la cabana quedés afectada per la malaltia del pestivirus. Així, el nombre d'isards va caure dràsticament el 2010 fins als 173, i es va aturar la caça durant tres anys. Actualment la cabana se situa en els 230 exemplars, i se'n cacen una vintena cada any.

El tècnic de l’àrea de Medi Aquàtic, Infraestructures i Fauna, Jordi Solà, i el cap d'unitat del Cos de Banders, Ferran Teixidó, han explicat que els plans de caça són necessaris per al sanejament de la cabana i que no afecten al seu creixement, ja que els banders fan una feina prèvia per seleccionar animals malalts, amb malformacions o d'edat avançada -amb una cornamenta especial molt valorada pels caçadors- que posteriorment seran abatuts, sempre amb l'acompanyament dels banders. A més, la caça permet fer un seguiment sanitari de la població, a través de les analítiques que es fan als exemplars morts. La temporada de caça al vedat d'Enclar és de novembre a gener, per no afectar a la reproducció de l'espècie.

A banda dels isards, puntualment també es poden fer regulacions de les cabanes de muflons o de porcs fers, si es detecten problemes. Però també es fa el seguiment reproductiu de moltes altres espècies presents al vedat, com l'àliga daurada, el mussol pirinenc, la perdiu blanca o el voltor. En ser un territori molt abrupte i amb dificultats d'accés per a les persones, la zona és especialment rica en espècies.

El d'Enclar és un dels quatre vedats que hi ha al país que, juntament amb els dos parcs naturals i la vall del Madriu, es considera que no hi ha necessitat de plantejar nous vedats o d'ampliar els existents. Per commemorar els 30 anys del vedat, el Cos de Banders ha presentat un vídeo per donar a conèixer aquesta zona protegida.

stats