Societat 21/05/2019

Les vendes de tabac van augmentar a l'Arieja durant el tancament de l'RN22

Els estancs van vendre entre un 35% i un 100%, segons el sector

Ara Andorra
1 min
Els 1.800 paquets de tabac de contraban intervinguts.

Andorra la VellaEls estancs de l'Ariège estan acostumats als tancaments de la carretera nacional 22, l'únic accés a Andorra, tancaments d'un o dos dies a causa del vent o les nevades. Gérard Maury, president de la Cambra Sindical dels estancs de l'Arieja, ha estat el convidat de France Bleu Occitanie, aquest dimarts al matí. "Amb un tancament de dues setmanes a principis de mes relacionat amb l'esllavissada, vam poder mesurar l'impacte real de la competència". Al voltant de Mazères, els guanys durant dues setmanes van ser del 35%. Com més a prop arribem a Andorra, major és el guany de vendes. A Ax-les-Thermes, per exemple, l'augment és gairebé del 100%", ha explicat Maury al mitjà francès.

Andorra ha aprovat una llei que estableix un tipus mínim de paquets de cigarrets. Aviat, la diferència entre els preus francesos i andorrans no hauria de superar el 30%. Però aquesta llei encara no està promulgada. Mentrestant, el preu del paquet de cigarrets continua augmentant a França; hauria d'arribar als 10 euros el novembre del 2020.

Des del 2012 una dotzena d'estancs han tancat a l'Arieja. France Bleu explica que la lluita del govern contra el tabac obliga els estancs a diversificar. "Aquesta diversificació és necessària, reconeix Maury. En cas contrari, és la mort. Avui dia, a les botigues de tabac de França, es poden trobar jocs, articles de papereria, de vegades fins bitllets de tren.

stats