Societat 24/11/2021

Videotrucades a les residències per seguir acompanyant a la gent gran

El projecte 'Jove voluntariat lector' arriba aquest any a la vuitena edició

ANA
2 min
El 'Jove voluntariat lector' arriba a la 8a edició.

Andorra la VellaAcompanyar la gent gran i les persones amb risc d'exclusió, que no se sentin soles, divertir-les i emocionar-les a través de la paraula i dels llibres. Aquest és l'objectiu del 'Jove voluntariat lector', un dels projectes impulsats pels joves del país que compta amb més recorregut i que aquest any arriba a la vuitena edició.

Amb la pandèmia de la Covid-19, el projecte es va haver d'adaptar al format virtual per poder seguir acompanyant les persones grans en aquesta època tan dura per a ells. Des del 'Jove voluntariat lector', per tant, es va crear un canal de Youtube on els alumnes compartien les seves lectures, cançons o balls, i des de les residències en feien difusió perquè els usuaris se seguissin sentint acompanyats.

Aquest any, el 'Jove voluntariat lector' es torna a reinventar i ha creat una nova modalitat per tenir una via més directa amb els padrins i les padrines: la videotrucada. Així doncs, setmanalment, els alumnes dels tres sistemes educatius que participen en el projecte faran videotrucades a les residències per connectar-se en directe i poder gaudir així d'una comunicació més propera.

La iniciativa va néixer en un debat d'una classe de llengua sorgit arran d'un text que tractava sobre la solidaritat. Els alumnes van arribar a la conclusió que ser solidari "va més enllà del fet de donar diners", ja que també es podia donar temps, regalar paraules, oferir companyia o compartir lectures. El projecte el van endegar dos professors d'Humanitats amb un petit grup d'estudiants de l'Àgora International School i del col·legi espanyol Maria Moliner.

L'experiència va superar totes les expectatives i els voluntaris i la gent gran van establir lligams afectius i de respecte recíprocs que van traspassar totes les fronteres intergeneracionals. Actualment, el projecte també compta amb la participació de l'Institut Andorrà de Batxillerat i el Lycée Comte de Foix.

stats