Societat 20/07/2019

Vila confirma que la tirolina deixarà 700.000 euros en beneficis

El cònsol assegura que el giny generarà pernoctacions, activitat per Sant Julià i ajudarà a reduir el deute de Camprabassa

M. P.
2 min
Una noia es llença per la tirolina que hi ha actualment a Naturlàndia, a la cota 1.600. / C. G. (ANA)

Sant Julià de LòriaDesprés que el 2018 Naturlandia registrés un dèficit de 145.000 euros, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, assegura que la societat Camprabassa tancarà l'any amb uns beneficis que rondaran els 700.000 euros gràcies a la posada en marxa de la tirolina més llarga i alta del món. Segons Vila, els beneficis que aportarà el giny se situen en 1,7 milions d'euros, mentre que les despeses per a la seva instal·lació suposaran un cost de 900.000 euros. Amb aquests diners, "Camprabassa ja pot pagar els deutes bancaris" i això vol dir que "el comú ja no haurà de posar diners" i, per tant, la societat serà "sostenible". L'efecte tirolina, tal com l'ha denominat el cònsol, conjuntament amb "l'efecte ràfting", contribuiran a la dinamització de la parròquia i s'aconseguirà que "la gent es quedi dues nits a dormir". Així, ha manifestat que "si fem un projecte, hem de procurar que vagi bé per Andorra i que estigui adequat a les línies estratègiques del país" i, el giny, "genera pernoctacions, activitat per Sant Julià i ajuda amb els números de Camprabassa".

Tot i això, Vila ha declarat que actualment estan pendents "de rebre els permisos" i, per tant, no se sap quan la tirolina pot ser una realitat. Cal recordar que per al seu finançament s'aposta per la fórmula de crear una nova societat, en la qual hi participin entitats privades. En cas que aquestes no fossin suficients, "hi entraria el comú", que preservaria una part de les accions per posar-les a disposició de la ciutadania. El cert és que el deute actual del parc sobrepassa actualment els 8 milions d'euros i l'objectiu de la corporació és reduir-lo fins als 7,7 abans que acabi l'any. Quan Vila va ser elegit en el seu càrrec, el deute de Naturlandia se situava en els 11 milions. Tot i això, "el problema és que no només hi ha Camprabassa, sinó que el problema important és el comú", que es fa càrrec de tota la despesa pròpia i la del parc, registrant un deute consolidat de 18 milions d'euros, "15 amb els bancs i 3 de compromisos".

Per aquest motiu s'ha pres la decisió de dur a terme una reunió de poble, el pròxim 17 de setembre, per explicar a la ciutadania el punt en què es troba el projecte de la tirolina, així com la situació econòmica de Camprabassa i el comú. "Es parlarà de què vam dir que faríem, què hem fet i què podem fer", ha dit, mentre ha recordat que la promesa electoral era rebaixar en 5 milions d'euros el deute del comú i, segurament, "baixarem una mica més". Quant a la decisió de dur a terme la reunió en aquesta data i no al juliol tal com estava previst, el cònsol ha dit que "ara hi havia molta gent de vacances i podíem tenir queixes que això es feia tard, un moment gairebé d'amagat perquè molta gent estava fora" i, al setembre, "suposo que tindrem més audiència". Davant les possibles crítiques perquè aquest sigui un acte amb la mirada posada a les eleccions, Vila ha dit que "qualsevol acte que es fa és electoral" però, en aquesta ocasió, el que passa és que la reunió "coincideix amb un final de mandat".

stats