Societat 18/05/2016

Viladomat recupera l'interès per connectar el Pas de la Casa amb Porté-Puymorens

L'empresari està a l'espera de la imminent sentència que ha de determinar la indemnització que cobraran de l'ajuntament de Porta, i a partir d'aquí es reprendran les negociacions

C.g.
3 min
La prova pilot es porta a terme al Pas de la Casa Video

Andorra la VellaLa possibilitat que les estacions d'esquí del Pas de la Casa i Porté-Puymorens, a França, estiguin connectades, torna amb força. L'empresari Joan Viladomat, de Pas Grau Internacional i que l'any 2003 va crear l'empresa Porte des Neiges per tirar endavant aquest projecte, ha reiterat el seu interès perquè la connexió sigui una realitat. Una connexió que permetria crear una macroestació partint d'un projecte que també preveu complexos immobiliaris i turístics a tocar de Porta.

Tal com ha explicat Viladomat a l'ARA Andorra, però, el reimpuls al projecte està a l'espera de la sentència que properament ha de comunicar el Tribunal Administratiu de Marsella, en la qual es fixarà la indemnització que ha de pagar l'ajuntament de Porta a l'empresa Porte des Neiges, per incompliment del contracte que havia de permetre el desenvolupament de tot el complex. L'empresari andorrà ha afirmat que, un cop es determini la quantitat total (des de Porte des Neiges demanen tretze milions d'euros), "podrem començar a negociar amb l'ajuntament partint d'un criteri concret".

I és que, tal com exposa Viladomat, les negociacions no seran les mateixes si es fixa una indemnització milionària, o si "només ens han de pagar un euro". Si fos la segona opció, l'interès de Porta per negociar decaurà. "El que està clar és que, a canvi de la quantitat de la indemnització, jo et faig una cosa o altra que és d'aquesta quantitat", ha plantejat. L'empresari exposa que és més difícil negociar amb una administració pública que amb un privat quan hi ha indemnitzacions pel mig, perquè s'han de valorar els perjudicis públics, motiu pel qual, tenen clar que esperaran la sentència abans de reprendre les negociacions per tirar endavant la connexió.

L'empresari ha recordat que la sentència, la qual sortirà en breu, és la darrera de tot aquest litigi. El Tribunal Administratiu de Marsella va decretar que Porte des Neiges tenia raó en la seva demanda contra Porta, però considerava que no calia cap indemnització. Porta havia aturat el conveni al·legant motius mediambientals i causes d'interès general. Va ser a partir d'aquí quan l'empresa amb participació andorrana va recórrer al Consell d'Estat francès, organisme comparable amb el Tribunal Constitucional andorrà, el qual va determinar fa prop d'un any que Porte des Neiges tenia raó i que havia de ser indemnitzada. Per aquest motiu, va retornar la causa a Marsella i és aquest tribunal qui ha de determinar la quantia.

La indemnització es calcularà partint de les pèrdues que va tenir la societat durant les quatre temporades que va estar oberta, i els beneficis que va deixar de rebre partint de la durada de la concessió. Va ser el 2010 quan l'empresa amb participació andorrana va decidir deixar d'operar, davant del bloqueig arribat de Porta. Fins i tot es va vendre el telecadira que posava la primera pedra a la connexió, el de l'Estany, i que sortia a tocar del Pas de la Casa però ja en territori francès.

El telecabina de l'Estany, ja desmontat / Arxiu ANA

L'estació francesa de Porté-Puymorens està situada al Parc Natural dels Pirineus, té neu de qualitat garantida durant tot l'hivern (està orientada mirant al nord), i 50 quilòmetres de pistes, així com 25 quilòmetres d'esquí de fons.

Pujada "automàtica" dels forfets si s'elimina l'IGI reduït

En un altre ordre de coses, Viladomat també ha lamentat l'anunci del cap de Govern, durant el debat d'orientació política, de suprimir l'IGI reduït que s'aplica, entre d'altres, a les estacions d'esquí i que se situa en el 2,5% (ara passarà a ser del 4,5%). Viladomat ha volgut deixar clar que "no és una bona notícia", afegint que "no seré jo qui defensi l'important que és l'esquí per al país". "Cadascú que faci el que li sembli", ha plantejat, però ha avisat que "tindrà un efecte directe en les inversions" i en el preu del forfet, apuntant a la possibilitat que s'hagi d'apujar

L'empresari ha conclòs que "estem resignats" i que no lluitaran contra la decisió marcada des de l'Executiu.

stats