Societat 08/09/2019

Vives fa un crit al sentiment humà i demana respecte a la diversitat

El copríncep ha recordat els 80 anys de l’inici de la Segona Guerra Mundial i creu que “hem d’aprendre d’aquest passat”

Agència Ana
2 min
Moment de la missa solemne en motiu del Dia de Meritxell

CanilloImmersos en el problema de l’habitatge que està vivint ara mateix Andorra, l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha fet una crida i ha apel·lat al sentiment humà de les persones. Així ho ha expressat durant l’homilia de la missa al Santuari de Meritxell on ha volgut recordar els 80 anys de l’inici de la Segona Guerra Mundial i ha expressat que “tenim el deure d’aprendre d’aquest passat, de manera que mai més no es produeixi el cúmul de causes susceptible de desencadenar novament els odis i les explotacions”. Ha exposat que les bases han d’estar en una educació basada en el respecte a la diversitat, sobretot, per les generacions futures. D’aquesta manera, el copríncep ha volgut dirigir-se als màxims òrgans de la política andorrana, ja que considera que “la bona política està al servei de la pau”.

Amb motiu d’aquest 80è aniversari, considera que s’han “de superar els prejudicis i combatre totes les formes de racisme i discriminació”. La cerca de la pau i dels valors humans ha estat l’epicentre del discurs del copríncep episcopal, que creu que hem de vigilar la memòria del passat i educar a les generacions futures, perquè no torni a succeir el mateix. “Quan el teixit moral d’una nació s’esmicola, s’ha de témer tot”. Vives també ha recalcat el paper dels Estats, que s’han d’assegurar que grups socials no sentin “discriminats o desafavorits”.

En l’homilia també ha tingut temps per comentar la futura visita del copríncep francès i president de la República francesa a terres andorranes, Emmanuel Macron. “Aquesta visita ens ajudarà a estrènyer els llaços d’afecte”, ha manifestat Vives, que també ha volgut recordar i recalcar els 741 anys ininterromputs del co-senyoriu, convertit en Coprincipat.

Els màxims dirigents dels grups parlamentaris comparteixen el discurs de l’homilia

Els màxims dirigents dels grups parlamentaris han valorat molt positivament el discurs del copríncep episcopal i comparteixen aquesta voluntat de respecte a la diversitat. D’aquesta manera, el cap de Govern, Xavier Espot, considera que “ha apel·lat a una sèrie de valors que són transversals” i creu que a Andorra a nivell multilateral, independentment del color polític que hi hagi al govern, ja fa molts anys que està amb “sintonia amb les recomanacions que ha fet el copríncep”.

En la mateixa línia, el president del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra, Carles Ensenyat, considera que ha fet un discurs “humanista” i en el que ha marcat “els reptes que té el país”. Continuant amb la valoració positiva, el president del grup parlamentari de Liberals d’Andorra, Ferran Costa, pensa que han estat “unes indicacions molt assenyades” en un dia com el de Meritxell.

D’altra banda, el president del grup parlamentari Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, ha volgut ressaltar la visita de Macron a Andorra la mateixa setmana de Meritxell com “un fet històric”. Sobre l’homilia, també ha ressaltat aquest vessant més humà i creu que la seva responsabilitat és “aportar solucions a les persones” per sobre de les desavinences polítiques i legislatives entre els diferents grups. Per últim, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, també coincideix amb el discurs i el valora positivament.

stats