Societat 12/11/2021

Vives remarca que no se l'ha de posar "contra les cordes" amb l'avortament

Les autoritats del comú d'Ordino han rebut el copríncep episcopal en el marc de la visita pastoral a la parròquia

A.S.
3 min
vives

Ordino"Hem d'entendre tots que no hem de posar mai al copríncep episcopal contra les cordes". Amb aquestes paraules, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, s'ha referit sobre el tema de l'avortament després de l'informe que va demanar el Govern, durant la visita pastoral que ha realitzat aquest divendres a Ordino, on ha visitat el comú i els seus representants polítics. De fet, Vives ha manifestat que el país ha de ser respectuós amb els seus coprínceps, ja que va ser Andorra qui va demanar al president de França i al bisbe d'Urgell que fossin els seus caps d'estat. "Tothom sap que el bisbe és un sacerdot de l'Església catòlica i que el seu superior és el Sant Pare", ha manifestat, afegint que en els propers dies des de l'executiu li explicaran el contingut de l'informe. En aquest sentit, el copríncep respecta que el Govern es plantegi hipòtesis, però referma que "la vida és la vida" i que "el copríncep episcopal té un compromís recolzat i demanat per la Santa Seu que supera aquestes realitats".

De fet, Vives ha exposat que el Papa Francesc engloba en la mateixa temàtica la transició ecològica i el respecte a la vida. "No seria coherent preocupar-nos per l'extinció de les foques i no preocupar-nos de la natalitat o de la possibilitat que tota dona pugui tirar endavant el seu fill", ha comentat el copríncep, qui ha afegit que estar a favor de la vida vol dir "estar a favor que les parelles joves puguin tenir nens i uns treballs dignes". En aquest sentit, també s'ha referit a la problemàtica de l'habitatge, i ha remarcat que cal augmentar l'índex de natalitat però donant unes bones condicions a les persones.

Durant el seu discurs en la visita pastoral al comú d'Ordino, Vives ha manifestat que recolzarà i donarà suport al Govern, al Consell General i als comuns amb el que ells vulguin i escullin democràticament, en referència al nou centre de recerca immunològica que s'instal·larà a la parròquia. "S'ha de mirar que tot això ens porti eficiència i ens col·loqui en el panorama mundial", ha indicat. A més, el copríncep també s'ha mostrat preocupat pel planeta i per la problemàtica del canvi climàtic. "Hem de passar d'una cultura del malbaratament" a una altra cultura de l'ús adequat, del respecte per la natura, l'aigua o les fonts d'energia. El problema del canvi climàtic afecta a tothom, ha manifestat, i ha puntualitzat que cal una cultura més solidària i d'ajuda i de tenir cura dels altres, i els primers que ho han de fer són les empreses i els estats, ha indicat.

El copríncep va iniciar la visita pastoral el passat 1 de novembre i aquest divendres ha fet una visita més protocol·lària amb la rebuda que ha tingut per part de les autoritats del comú, de les conselleres generals de la parròquia, Berna Coma i Sandra Codina, i del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha recordat que la darrera visita pastoral va ser fa set anys, i que en les properes setmanes, Vives també visitarà els nous edificis de l'Estudi i de la Casa de la Muntanya, així com també passarà per la casa pairal i pels diferents centres escolars. Sobre la visita, el copríncep ha exposat que té un doble vessant. "M'he d'interessar per veure com està la comunitat cristiana, però després també per la resta de la població i pels polítics", ha indicat. En el parlament, ha volgut fer esment a la llarga tradició que tenen aquestes visites pastorals, les quals serveixen per fer com una auditoria per veure com està la parròquia. Finalment, ha volgut destacar la gran tasca desenvolupada pels comuns durant la pandèmia per estar sempre al costat de la ciutadania.

Visita pastoral del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, aquest divendres a Ordino.
Un grup d'infants reben al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a les portes del comú.
El cònsol major, Josep Àngel Mortés, dirigeix unes paraules al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, amb motiu de la visita pastoral.
stats