Societat28/10/2021

A voltes amb el canvi d’hora, una qüestió sense resoldre

ARA Andorra

Andorra la VellaJa fa temps que s’especula des de les institucions amb posar fi als canvis d’horari durant l’any. Si a la primavera toca avançar el rellotge una hora, a la tardor, concretament aquest cap de setmana -la nit de dissabte a diumenge- s’han de tornar a endarrerir seixanta minuts les agulles dels rellotges. Fa tres anys que l’Eurocambra va elaborar una enquesta per consultar la ciutadania si preferia mantenir tot l’any el mateix horari, i quin dels dos, si el d’estiu o el d’hivern, era el seu preferit. Els resultats van ser clarament favorables -amb un 84%- a l’horari estival, això vol dir, com en els darrers mesos, allargar la claror del sol a les tardes i que al matí es faci de dia més tard. Però aquest clam no ha cristal·litzat encara en una directiva que obligui els estats i per això, un any més, toca adaptar-se a l’horari estacional.

 

Cada any, quan s’apropa aquesta data de moure endavant o endarrere les agulles del rellotge, sorgeixen els debats que apunten els pros i els contres de cada situació. Però malgrat estudis que diuen que els canvis d’horari poden afectar la salut o que en ple segle XXI no té sentit adaptar-se a l’horari solar perquè no comporta un estalvi energètic, el cert és que no hi ha cap argument concloent.

Cargando
No hay anuncios

 

Així doncs, a partir de la setmana vinent s’acaben les tardes més llargues. L’horari d’hivern farà que la sortida del sol sigui al desembre a un quart de nou del matí i la posta, cap a dos quarts de sis del vespre.

Cargando
No hay anuncios

I arribats a aquest punt sorgeix un altre debat que és, si per situació geogràfica, els països més a l’oest d’Europa han de tenir el mateix horari que els del centre del continent. Tenint en compte que Andorra se situa a prop del Meridià de Greenwich, potser l’horari que tocaria seria el mateix que tenen a la Gran Bretanya o a les Illes Canàries, és a dir, una hora menys que l’actual. Amb aquest horari caldria tornar a repensar si aleshores convindria més mantenir tot l’any el d’estiu o el d’hivern tal com els entenem ara.