Successos 06/10/2022

Cau la major xarxa de producció de bitllets de 500 euros falsos a Europa

L'operació s'ha dut a terme entre la Policia Nacional espanyola, els Mossos d'Esquadra i l'EUROPOL

ARA Andorra
2 min
Un dels membres de la xarxa, detingut.

Andorra la VellaAgents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Mossos d'Esquadra i EUROPOL, han desmantellat el laboratori més important i actiu d'Europa de l'última dècada en la producció de bitllets falsos de 500 euros. Dotze persones han estat detingudes, entre les quals es troben el presumpte impressor i els principals distribuïdors. A més, s'han realitzat sis entrades i registres en domicilis i s'han registrat dues naus industrials i una caravana. Tot això s'ha dut a terme a les províncies d'Alacant, Barcelona, Màlaga, Terol i València.

Les recerques policials van començar a mitjan any 2021, en detectar-se la circulació de bitllets falsos de 500 euros d'una gran qualitat, la incidència de la qual afectava gran part del territori nacional.

D'una banda, la Brigada de Recerca del Banc d'Espanya, com a Oficina Central Nacional per a la falsificació de moneda, va tenir coneixement de nombrosos fets delictius per tot el territori nacional amb bitllets falsificats d'aquest indicatiu. Els agents comptaven, a més, amb la identificació del principal sospitós dels fets, qui ja va ser detingut en 2009 per fets similars. El nou bitllet fals tenia molts nexes en comú amb el qual es va fer en 2009, tenint l'impressor un alt coneixement en arts gràfiques.

D'altra banda, els Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Falsificació de Moneda, van localitzar en una localitat pròxima a Barcelona una bossa que contenia en el seu interior una mica més de 4.000.000 euros en bitllets falsos de 500. Després del corresponent informe pericial realitzat pel Centre Nacional d'Anàlisi del Banc d'Espanya, es va poder confirmar que es tractava de la mateixa falsificació.

Una de les primeres gestions realitzades va ser remetre els bitllets trobats a Barcelona als especialistes de Policia Científica, amb la finalitat d'identificar a les persones que van poder tenir accés a aquests. Això va permetre la identificació de l'impressor i de cinc persones més, molts d'ells de l'entorn més pròxim a l'impressor.

Els membres del grup criminal es van conèixer en la presó de Picassent complint condemna per diferents delictes, continuant amb la seva amistat a la sortida de la presó. L'impressor els va tornar a reunir en una nau de la província de València, on hauria tornat a muntar un nou laboratori gràfic. Durant el temps que va durar la producció (al voltant de 3 mesos), cadascun d'ells va realitzar diferents funcions, com a neteja de màquines, compres de diferents materials, etc., arribant a imprimir una quantitat de bitllets falsos estimada en uns 8.000.000 d'euros. Aquests diners eren destinats presumptament a la comissió de diferents activitats delictives, com la compra de droga.

stats