Successos 18/08/2022

La petició de Fiscalia per l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà ascendeix a 30 anys

El fiscal sosté que li va propinar "infinitat de cops" amb un pal i li va causar "una agonia i un patiment innecessaris" abans d'escanyar-lo

ARA Andorra
2 min
Vista de Puigcerdà des del campanar / ACN

Andorra la VellaL'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà la nit del 31 de gener del 2020 s'enfronta a 30 anys de presó per assassinat agreujat i robatori amb violència en casa habitada amb ús d'instrument perillós. Segons informa Ràdio Seu, l'escrit d'acusació recull que la víctima va coincidir amb el processat a diferents bars de la població i que va constatar que recentment havia retirat més de 3.400 euros del banc. L'acusat va decidir prendre-li els diners i quan la víctima ja era a casa, va irrompre al domicili i el va atacar. El fiscal sosté que li va propinar "infinitat de cops" amb un pal i li va causar "una agonia i un patiment innecessaris" abans d'escanyar-lo. Després, va fugir a Girona amb l'ajuda del seu cosí, que afronta 3 anys de presó per encobriment.

L'escrit d'acusació del fiscal Víctor Pillado concreta que pocs dies abans del crim la víctima va cobrar "una quantitat important de diners" i va treure 3.400 euros del banc. Amb aquests diners en efectiu, la tarda i el vespre del 31 de gener del 2020 va estar prenent begudes alcohòliques en almenys dos locals de la població de Puigcerdà, on va coincidir amb l'acusat. L'acusació pública apunta que va ser allà quan el processat va descobrir que l'home tenia diners i va prendre la "decisió ferma" de perpetrar el robatori.

Cap a un quart de deu de la nit, un altre home va portar la víctima fins a casa, un lloc "apartat del centre" on el paleta residia sol. El fiscal assenyala que, seguint el pla que havia traçat, l'acusat va irrompre a l'habitatge cap a les onze de la nit amb la intenció d'arrabassar-li els diners. Anava armat amb un pal de fusta d'1,3 metres de llarg i que tenia una punta metàl·lica. "Va rebentar a cops tant la porta d'accés com la paret lateral de fusta de l'habitació on es trobava la víctima, aconseguint accedir a l'interior", descriu l'escrit, que especifica que el processat va pujar directament a l'última planta de la casa perquè sabia que era on dormia la víctima.

Un cop a dins l'habitacle, "li va començar a propinar infinitat de cops a diferents parts del cos, tant amb els punys com amb els peus i amb el pal de fusta". El fiscal subratlla que li va clavar una pallissa que li va provocar "una agonia i un patiment absolutament innecessaris per acabar amb la seva vida". De fet, la investigació apuntava que ho va fer per aconseguir que li revelés on tenia els diners. Quan el paleta ja estava "postrat" a terra, abatut pels cops rebuts, el va estrangular fins a la mort.

El fiscal afegeix que, en el moment de perpetrar l'assalt, l'acusat sabia que la víctima tenia una capacitat de defensa "nul·la" com a conseqüència de la ingesta prèvia d'alcohol, per les dimensions reduïdes de l'habitació i perquè no tenia cap possibilitat de fugir perquè va quedar "atrinxerat entre un llit i dos parets".

stats