El PP nega que el resultat a Catalunya qüestioni Casado

Feijóo fa una crida a "examinar" els mals resultats però puntualitza que no son extrapolables a nivell estatal

3 min
Alejandro Fernández i Pablo Casado durant l'acte final de campanya del PP català.

MadridNi un bri d'autocrítica del PP a escala estatal pel que ells mateixos admeten que és un "mal resultat" a Catalunya, on retrocedeixen fins a assolir les pitjors xifres de la seva història: només tres escons. Tot i el malestar entre alguns barons, que veuen com continua el declivi autonòmic al Parlament i la concatenació de mals resultats per a Pablo Casado –amb l'excepció de Galícia, on Alberto Núñez Feijóo es va poder penjar la medalla d'haver aturat Vox–, Génova no té intenció de variar ni un mil·límetre el rumb i argumenta que el resultat del 14 de febrer no és extrapolable al conjunt de l'Estat. Dos són els arguments de l'equip de Casado per explicar que l'extrema dreta no només els hagi superat a Catalunya, sinó que gairebé hagi quadruplicat el seu resultat en escons: l'alta abstenció, que consideren que ha perjudicat el "constitucionalisme", i el cas Bárcenas, en paraules del vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos.

Però és difícil deslligar la derrota d'Alejandro Fernández, a qui mantenen la confiança per liderar el PP català, de la gestió de Casado. El cap de l'oposició a Espanya es va bolcar des del primer minut en la precampanya i la campanya catalanes. Des del principi va desembarcar setmanalment a Catalunya i en campanya va participar en set actes, un més que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Des de diumenge, amb tot, guarda silenci. Només l'ha trencat amb un tuit per felicitar Illa pel resultat, però no per la victòria, que atribueix a l'independentisme. La portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, ha tornat a culpar avui Pedro Sánchez d'haver "alimentat els separatistes per arribar a la Moncloa".

L'anàlisi dels resultats, dimarts

A diferència del PSOE, que avui ja ha reunit l'executiva per analitzar els resultats, el PP s'esperarà a demà per reunir el comitè de direcció. Des d'inicis d'any que Casado ha passat al dimart la reunió de l'executiva per contraprogramar el consell de ministres. Però la consigna és no variar el rumb per molt que Vox continuï menjant-los terreny per la dreta. La prova de foc de l'estratègia del cap de l'oposició a Espanya serà durant la sessió de control al Congrés dimecres vinent.

Des de l'equip de Casado sostenen que el resultat ha de ser acceptat per tot el partit. "Tot el PP, tot, s'ha compromès en aquestes eleccions, tots ens hem bolcat en donar suport al nostre candidat", ha dit Montesinos a TVE quan se li ha preguntat per possibles retrets en el si del partit. De fet, cal tenir en compte que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, va desembarcar també a Barcelona i no se n'han vist possibles rèdits.

L'únic baró autonòmic que s'ha sortit del guió en públic, com ja ve sent habitual, és Feijóo, que ha fet una crida a "examinar" i "mesurar les causes" de la patacada habitual. Ara bé, en roda de premsa, ha puntualitzat també que són eleccions diferents i "no extrapolables" i que "Casado és tan responsable del resultat català com Sánchez del gallec", quan els socialistes van aconseguir només igualar resultat i el BNG els va superar.

Mantenir els pactes amb Vox

Sobre el fet que Vox hagi avançat el PP, Génova tira d'argumentari. De la mateixa manera que ja va fer ahir diumenge a la nit el secretari general del partit, Teodoro García Egea, el seu portaveu al Senat, Javier Maroto, ha recordat aquest dilluns a la SER que Ciutadans va multiplicar per nou els resultats del PP en les eleccions al Parlament el 2017 i que després els de Casado van multiplicar per nou els resultats d'Albert Rivera en les últimes eleccions generals del 2019.

Però davant el sorpasso de Vox, el PSOE ja ha reclamat tant al PP com a Ciutadans que hi trenquin allà on governin plegats. Gamarra ha afirmat a Antena 3 que "el que passa en unes eleccions autonòmiques no ha de sortir d'aquest context i no ha d'afectar la resta de comunitats autònomes, sobretot per responsabilitat": "L'estabilitat dels governs autonòmics és fonamental per afrontar un moment molt difícil", ha conclòs.

stats