El Tribunal Constitucional avala la prohibició de les manifestacions del 8-M a Madrid

Els magistrats rebutgen adoptar la mesura cautelar que demanaven els sindicats perquè es poguessin fer concentracions

ARA
2 min
Un grup de turistes, en la seva majoria francesos, gaudint del sol aquest divendres a una terrassa de la plaça Mayor de Madrid.

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha avalat aquest dilluns la prohibició de les manifestacions del 8-M a Madrid dictada per la Delegació del govern espanyol a la capital espanyola. Com informa l'ACN, en una resolució d'urgència els magistrats han denegat la suspensió cautelar de la prohibició que demanava un recurs dels sindicats UGT i CCOO. Tots dos havien impugnat la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid d'aquest dissabte a la nit, que també havia avalat la prohibició. Amb tot, el TC admet a tràmit els recursos dels dos sindicats i emetrà una resolució del fons de la qüestió més endavant contra la resolució de Tribunal Superior de Justícia de Madrid que prohibeix per raons de salut les concentracions.

El TC pretén analitzar en una sentència de fons les qüestions de constitucionalitat plantejades, que es consideren d'especial transcendència, "per aclarir o modificar la seva doctrina després del sorgiment de noves realitats socials" i perquè "l'assumpte transcendeix del cas concret, perquè planteja una qüestió jurídica rellevant i genera repercussió social". Però, en canvi, ha denegat la mesura cautelaríssima de suspensió immediata de la prohibició de les marxes perquè "no s'aprecia la urgència excepcional" i, a més, perquè considera que "l'assumpte presenta elements substantius específics que advoquen per un estudi meditat i contradictori d'aquesta petició". Com passa en aquest tipus de procediments, el TC ha ordenat formar una peça separada i donar un termini de tres dies a la Fiscalia i als sindicats perquè formulin les al·legacions pertinents.

La decisió del Constitucional s'ha adoptat en un ple d'urgència que s'ha convocat a les 09.30 h per estudiar aquests recursos després que aquest diumenge el TSJM dictés 5 resolucions dirigides sobre el mateix nombre de recursos presentats per sindicats i organitzacions feministes contra la prohibició acordada per la Delegació del govern espanyol a Madrid. En totes, la justícia madrilenya ratifica la prohibició a l'apreciar "alt risc" de contagi i primar el dret "a la salut, la integritat física i la vida de les persones" al de reunió amb el mateix criteri que en els altres tres recursos desestimats la nit de dissabte per celebrar actes diumenge. Segons els recursos de tots dos sindicats, la sentència "no analitza de forma concreta" la convocatòria a la qual s'al·ludia en el recurs sinó que fa servir arguments de "caràcter general" per desestimar-la.

Des de CCOO i UGT entenen que s'han d'estudiar "un per un i cas per cas de forma separada", ja que les característiques de la concentració que tenien prevista, "amb una limitació d'assistents a 250 persones" juntament amb la presència d'un servei d'ordre i en una data i hora -dilluns a les 12 del migdia-, convertien aquest acte en "inofensiu" per a la salut pública, segons el seu criteri.

stats