Cultura 21/08/2019

Mans, rostres, deesses i follets al Bosc Viu d'Ordino

L'escultor Àngel Calvente reflexiona sobre la importància de la natura a través d'un projecte escultòric que s'arrela a la zona de l'Esquella

C. G.
2 min
Una de les escultures del projecte artístic 'Arrels', de l’escultor Àngel Calvente, al bosc de l'Esquella d'Ordino.  / C. G. (ANA)

OrdinoAl bosc de l'Esquella del Coll d'Ordino, més concretament a la zona del Bosc Viu, li han sortit mans, cares humanes, i figures que s'aferren als arbres. Els tions que tan tranquil·lament dominaven aquest espai boscós i espès compten des de principis d'agost amb uns nous companys d'aventures creats per Àngel Calvente, enigmàtics i impactants, però a la vegada plenament integrats a l'entorn natural. Calvente ha estat el guanyador del concurs Bosc Viu que el comú ha impulsat per seguir cridant l'atenció als excursionistes i curiosos que s'apropen a la zona, compresa entre la carretera del coll d'Ordino, l'hotel Babot i Segudet. I ho ha fet amb el seu projecte 'Arrels' que, a través de l'escultura, busca consolidar el missatge de la importància de la natura i recordar els "vincles", les "arrels" que l'home té amb aquesta.

L'artista ho ha fet a través de gairebé una trentena d'escultures, entre elles més d'una desena de mans que assenyalen el camí cap a la descoberta de les seves creacions (no és fàcil trobar-les, estan amagades, integrades). Creacions com dues cares contraposades que es miren, una estressada i l'altra tranquil·la, per reflexionar com d'important és "estar vinculat amb la natura", ha exposat Calvente. O un llop fet d'inox i que "reflecteix la seva ànima" a tot el bosc, per deixar palès que aquest animal vivia a Andorra i que només va començar a suposar un "problema" quan va aparèixer la civilització.

Seguint pel circuit, també s'hi pot trobar deesses, o el savi del bosc, un rostre seriós que "guarda els secrets de la natura", uns secrets que possiblement tenen relació amb els petits follets que pengen de les branques d'uns arbres propers, dins de gotes d'aigua fetes amb resina transparent.

En resum, Calvente ha donat una vida mística, màgica, però també molt humana a aquesta zona del bosc de l'Esquella, per fer "pedagogia" i demanar que no es deixin de banda els boscos, que es cuidin. Demana també que es cuidin les seves escultures i que el vandalisme no faci acte de presència. Si res es torça, estan fetes d'un ciment que s'adapta a la natura. Amb el pas del temps, els hi sortiran líquens i vegetació variada. Estaran encara més integrats a un bosc que reclama el seu protagonisme.

El cost d'aquest projecte, finançat pel comú d'Ordino (els terrenys són del Quart), ha estat de 42.500 euros.

stats