Cultura 19/03/2019

Jorge Sanz i el seu fill, protagonistes del western que Rubén Arnaiz rodarà a Andorra

El mediàtic actor espanyol assegura que el guió "és brillant" i celebra els esforços que el Principat està fent per ser plató cinematogràfic

Clara Garnica
3 min
Jorge Sanz i el seu fill, Merlín, durant la visita que han fet a Andorra per preparar el nou projecte cinematogràfic. / C. G.

Andorra la VellaEl projecte cinematogràfic que s'està gestant a Andorra i que lidera el director madrileny Rubén Arnaiz ja té una cara visible i reconeguda per donar-li més projecció internacional. Es tracta de l'actor també madrileny Jorge Sanz (nascut el 1969 i protagonista a pel·lícules com 'Belle Époque' o 'Carne Trémula'), que s'ha enrolat al projecte juntament amb el seu fill, Merlín. "Serem els protagonistes" d'una història que ha definit com a "brillant" i que s'inspira en els grans westerns, però d'una manera "atípica".

Sanz és a Andorra aquests dies per tancar detalls de la pel·lícula, i aquest dimarts ha assistit a la jornada d'intercanvi d'alumnes de l'Escola d'especialistes de cinema Ángel Plana, al 360º Extrem. De fet, el centre aportarà els cinc alumnes andorrans que han començat el primer curs aquest any per al rodatge del film. L'actor madrileny ha explicat que manté una amistat de fa dècades amb Plana i, de fet, l'ajuda impartint classes d'interpretació i de conceptes sobre el cinema als alumnes del centre.

Entre aquells alumnes, hi ha el seu fill, que estudia al centre Ángel Plana de Torrelodones. Quan Arnaiz el va trucar per oferir-li un paper a la seva pel·lícula andorrana, van comentar que els calia un especialista: "Doncs ja tens l'equip complet", li va respondre Sanz. Pare i fill a la vida real, també ho seran al film. Però fins aquí ha parlat l'actor madrileny, que no ha volgut donar més detalls de la pel·lícula. Confia, però, que amb aquest projecte Merlín, de només 16 anys, decideixi aparcar la seva obsessió per ser especialista de cinema i es passi al bàndol de la interpretació, "perquè és millor actor que jo", ha assegurat.

Sanz no va dubtar a acceptar la proposta d'Arnaiz perquè, quan va conèixer els seus treballs, "vaig veure que era un geni", i que "roda pel plaer de rodar", ha defensat. També li va cridar l'atenció que fos un projecte andorrà i amb producció andorrana.

De fet, el director de cinema (que ha fet pel·lícules com 'Erial' o 'Sentir'), ha volgut amb aquest film reinventar el gènere de l'spaghetti western, que tan popular es va fer els anys 70 i 80, i li ha donat tocs típics de la manera de fer de les persones andorranes, motiu pel qual ha creat un nou gènere al que anomena 'escudella western'. El guió inclou la història de personatges nascuts a país.

Per tot plegat, bona part de la pel·lícula es rodarà al Principat, i l'altre encara està per decidir. El director vol Almería, pel component nostàlgic d'uns escenaris que han albergat grans pel·lícules del gènere del western. Però Sanz l'està intentant convèncer per rodar a les Canàries, que té "uns llocs magnífics" i moltes més facilitats per a les produccions de cinema que no pas la zona andalusa.

De fet, el component nostàlgic ja l'aportarà la música, que anirà a càrrec de Curro Savoy, que es va fer famós, entre d'altres, per xiular la mítica melodia que sona a 'El bo, el lleig i el dolent'.

Agraït per la implicació del Govern amb el cinema

Sanz ha assegurat que aquesta pel·lícula és en part una realitat gràcies al treball que està fent el Govern per convertir Andorra en plató cinematogràfic: "Està decidit a què el cinema sigui una font d'ingressos", ha celebrat. I veient els seus paisatges, el Principat "té moltes possibilitats".

L'actor ha fet aquestes declaracions durant una jornada d'intercanvi d'especialistes de risc en cinema que ha comptat amb més d'una trentena de joves sobretot arribats dels centres Ángel Plana de Barcelona i de Madrid. Han fet una classe de salts i piruetes, algunes caient des d'una distància de 8 metres d'alçada. Es tracta d'una professió que requereix de "molta preparació", ha explicat un dels alumnes, Luis Cros, i que requereix formar-se en disciplines molt diferents com "arts marcials, esgrima, cavalls o cotxes".

Ha estat una gran oportunitat per als cinc alumnes andorrans, per veure fins a on poden arribar. De moment només hi ha una noia a les classes, Mariola Cocheteux, que ha celebrat les facilitats que s'estan trobant per començar ja a introduir-se en el món laboral. La primera gran oportunitat, de fet, serà els propers mesos, amb l'inici del rodatge d'aquest 'escudella western' i amb la possibilitat de treballar amb Jorge Sanz.

stats