Cultura 13/05/2021

L’Andart proposa un singular repte arquitectònic a l’espai Xirro

ARA Andorra
2 min
L'espai on es desenvoluparà la construcció

AndorraEls preparatius de L'Andart avancen. L'organització de la Biennal andorrana ultima els detalls d'un singular arquitectònic molt vinculat al lema d'aquesta quarta edició: 'Què passaria si ens haguéssim de confinar a la muntanya?'. L'objectiu és generar una reflexió polièdrica sobre l'abast dels canvis que ha provocat la Covid-19 i obrir la porta a altres formes de confinament vinculades a la natura, com a camí alternatiu a la concentració de les ciutats.

Així doncs, a partir d'aquesta reflexió, tot i que en un principi es va fer l'oferta de col·laboració al Col·legi Oficial d'Arquitectes, finalment s'ha proposat a un grup de professionals vinculats al món del disseny i l'arquitectura -de dins i fora del país- per tal que projectin i construeixin una estructura habitable a partir d'elements idèntics.

Aquest projecte consisteix en una activitat inspirada en el popular joc del 'Kapla', que ve de la contracció de les paraules holandeses 'Kabouter Plankjes', que signifiquen "tauletes de follet". Creat per Tom van der Bruggen el 1978, 'Kapla' és un joc pedagògic de construcció realitzat en fusta de pi de Landes, que agrada tant a nens com a adults. Conegut en el món sencer, 'Kapla' fomenta la lògica, desenvolupa la creativitat i estimula la concentració, la paciència i la perseverança.

El punt de partida, doncs, és el mateix per a tots ells: nou potes metàl·liques, sis perfils de fusta base, catorze perfils de fusta per estructura, trenta-sis llistons de fusta, deu panells de fusta i deu metres de tela rosa de noranta centímetres d'amplada. Tal com explica el comissari de L'Andart, Pere Moles, "serà interessantíssim comprovar les diferents solucions que proposen a un problema idèntic i amb els mateixos materials".

Els equips participants estan integrats per arquitectes i dissenyadors del país com Eduard Mariné, Marta Ruiz, Josep Maria Mangot, Dídac Torra, Marc Calvet o Pere Espuga. Tot i que també hi ha noms internacionals, com ara el dels japonesos Keiji Ashizawa i Koichi Suzuno, els catalans Jordi Riopedre i Gemma Itarte, el brasiler Marco de Mello i l'espanyola Diana Rando.

A partir d'aquests elements i de la mateixa premissa, els diferents equips participants hauran de presentar les seves propostes en set parcel·les ubicades a l'anomenat 'espai Xirro', un camí d'uns 200 metres de llargada situat a la part sud de l'àrea de FEDA i propietat de Casa Xirro, en un terreny adjacent a la casa del guarda d'Engolasters, i que constitueix una de les novetats més esperades d'aquesta quarta edició de la Biennal.

A hores d'ara, els equips ja treballen en les seves propostes, ja que només queden un parell de mesos per veure'n els resultats.

stats