El Govern presentarà una proposta per seduir Andorra la Vella

Comú i executiu es reuniran properament amb l'objectiu que la capital canviï d'opinió i entri a formar part de l'agència tributària nacional

El Govern té sobre la taula una nova proposta per intentar convèncer la capital perquè finalment decideixi entrar a formar part de la futura agencia tributària nacional. Així ho ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols d'aquest dimarts al matí, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. La màxima mandatària de l'administració comunal ha avançat que properament es tancarà una reunió amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, perquè aquest li plantegi el nou escenari. Marsol ha indicat que encara no coneix cap detall de la nova idea que li vol plantejar Cinca, però està oberta a escoltar-la. 

Aquest moviment arriba després que fa un mes la mateixa Marsol demanés al Govern “una proposta més atractiva i engrescadora” per replantejar-se la decisió de no entrar a formar part de l'agència tributària nacional, que sembla que ara podria arribar. La raó d'aquesta decisió, tal com ja va explicar en el seu moment, és que entrar a formar part del nou ens suposaria al comú una despesa extra de vora 300.000 euros. 

Per la seva banda, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, ha recordat que el comú lauredià encara no ha decidit en sessió de Consell si formar-ne part o no, però que la seva posició és favorable a entrar-hi i, per tant, tot fa preveure que així serà. Tot i això, Vila apunta que el comú lauredià seguirà gestionant la recaptació en el període voluntari i serà en la part executiva, és a dir, quan s'hagi de perseguir algú per impagament d'impostos, que l'agència tributària nacional entraria en funcionament. “Cada comú ja té l'estructura formada, el programari i els funcionaris per dur a terme la part voluntària i és molt difícil que l'agència tributària nacional pugui oferir uns costos més reduïts”, ha explicat Vila. Però, per la via executiva, el comú no té una estructura definida tant clara i sòlida. 

Precisament per raons de cost actual i cost que suposaria entrar a l'agencia nacional, el comú de la Massana i Canillo ja han declinat la possibilitat d'entrar a formar del futur nou ens. L'objectiu de la nova administració és poder centralitzar en un sol espai el pagament de tributs i impostos. Tot i això, a causa dels canvis legislatius que s’han d’implementar, com ara la llei de finances comunals, l'homogeneïtzació de les ordenacions i l’aprovació de la llei de competències, està previst que l’agència tributària entri en funcionament el 2020.

Les normes internacionals comptables arriben als comuns 

En compliment del reglament relatiu a l’adopció de les Normes internacionals de comptabilitat del sector públic amb el caràcter de Pla marc per al sector públic estatal del Principat d’Andorra, aprovat pel Govern el desembre de l'any passat, els comuns han de començar a desenvolupar un inventari de tots els béns materials (carreteres, edificis, instal·lacions, etc.) que tenen. La idea és que un cop fet, aquest serveixi per definir la vida útil de cadascuna de les instal·lacions, per preparar futures inversions de renovació. “Tindrem una radiografia de quines inversions més properes s'han de fer i en quin estat tenim les infraestructures dels comuns”, ha ressaltat Vila.

El reglament també preveu que hi hagi unes noves classificacions de les despeses i de les inversions perquè quedin més clares. “Acceptem amb alegria aquestes modificacions perquè milloren l'organització interna i la capacitat d'informació dels comuns”. Tot i que les ganes hi són totes, Vila ha indicat que el nou funcionament no estarà acabat i implementat abans d'un any. 

Aquest pla de comptabilitat substitueix la normativa anterior i és d’aplicació obligatòria a l’administració general i a les seves entitats dependents. El text contempla les normes internacionals de comptabilitat del sector públic amb la finalitat d’assolir una informació consistent i comparable entre les entitats del sector públic.