Economia 18/08/2016

Higini Cierco denuncia xantatges de comandaments espanyols perquè filtrés informació sobre l'expresident Pujol

Les amenaces, del 2014, advertien que si no cooperava el FinCEN americà intervindria BPA, motiu pel qual l'accionista majoritari va acabar cedint

ARA Andorra
2 min
Higini Cierco surt de la sala després de declarar davant la Batlle / B.N.

Andorra la VellaHigini Cierco ha declarat aquest dijous davant la Batlle com a encausat pel 'cas BPA'. Tal com ha informat l'ARA Andorra, l'accionista majoritari ha defensat en tot moment haver actuat sota l'empara legal pel que fa al funcionament de Banca Privada d'Andorra, igual que ha fet prèviament el seu germà, Ramon Cierco. Però la declaració d'Higini ha anat més enllà i ha volgut aprofitar la seva presència davant la batlle Canòlich Mingorance per denunciar tot un seguit de pressions i xantatges que va rebre per part de comandaments policials espanyols, uns mesos abans que es fes pública la nota del FinCEN americà i s'intervingués l'entitat. De fet, Higini ha assegurat que hi ha relació entre aquestes amenaces i la nota finalment publicada. Per aquest motiu, ha posat els fets en coneixement de la Batlle perquè adopti les mesures legals pertinents i ha anunciat l'impuls de totes les accions legals que siguin necessàries, ara que ja ha sortit tot a la llum.

Segons ha informat el Grup Cierco, tot parteix de l'intent de les autoritats espanyoles de fer sortir a la lluny el patrimoni que tindria a Andorra l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol. Amb aquesta voluntat, Higini ha explicat a la Batlle que el maig del 2014 va rebre una trucada de l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, explicant-li que seria convenient reunir-se amb unes persones a Madrid. Es van trobar tots dos posteriorment i Barroso li va reiterar que si no anava a Madrid "el banc morirà". L'accionista de BPA ha assegurat que ja llavors li van dir que els americans estaven al corrent de tot i sabien com fer mal al banc.

Higini va fer reunir el llavors conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, amb l'agregat d'Interior, a Andorra. Barroso va insistir amb les amenaces i va explicar que una persona identificada amb el sobrenom de Fèlix li donaria noves instruccions. Segons ha explicat davant la Batlle, Fèlix era el comissari cap del departament d'Afers Interns de la policia nacional espanyola, Marcelino Martín Blas.

Va ser a partir d'aquí, sempre segons la versió d'Higini Cierco, que Miquel i Blas es van trobar a Madrid. Van repetir-se les amenaces i el xantatge perquè facilitessin informació sobre Pujol, però també sobre Artur Mas, Oriol Junqueras i les seves respectives famílies. Després de fer diverses consultes legals (bona part a Josep Maria Fusté Fabra, coneixedor dels cossos de seguretat espanyols) i mantenir noves reunions amb els comandaments espanyols, els responsables del banc van acabar facilitant les dades demanades. Unes dades que publica un rotatiu espanyol i que fa iniciar el que s'ha conegut com 'cas Pujol'.

Amenaces complertes

Segons es fa constar al comunicat, Higini Cierco mai va denunciar el xantatge rebut per por a les represàlies a BPA i a Banco Madrid, i per l'amenaça d'intervenció del FinCEN. De fet, "i probablement perquè la quantitat de diners dipositada al banc els va semblar insuficient pels indicis que podien tenir" sobre Jordi Pujol, "els fets van derivar amb la nota" del mes de març del 2015 de les autoritats americanes. Al comunicat s'assegura també que BPA "no va tenir mai més de cinc milions de la família Pujol".

Finalment, l'accionista també ha explicat que el cap de Govern, Toni Martí, i diversos membres del seu gabinet fa temps que estan al corrent d'aquests fets.

stats