Andorra queda fora de la llista negra de paradisos fiscals de l'Ecofin

L'inclou a la grisa, on hi figura amb 46 països més que hauran de fer canvis en els seus sistemes tributaris

La reunió de ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE), l'Ecofin, ha decidit deixar fora Andorra de la seva llista negra de paradisos fiscals però l'ha inclòs a la grisa, juntament amb uns altres 46 països que han demostrat la seva voluntat d'impulsar mesures per cooperar fiscalment. El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, ha assegurat que el seu "desig" és que Andorra surti el més aviat possible de la llista gris. "Les autoritats andorranes faran l'impossible per sortir", ha afegit. La directora general d'Andorra Banking, Esther Puigcercós, ha mostrat la seva satisfacció al considerar la decisió comunitària com "la constatació definitiva de l'encert estratègic en l'aposta per la transparència fiscal i l'homologació internacional" i ha afegit que "és un reconeixement internacional de molta importància, un més a la tasca realitzada pel sector bancari i el país en la seva adaptació als estàndards internacionals de transparència més exigents".

Per la UE, Andorra no compleix actualment amb els requisits de col·laboració tributària que exigeix l'organisme europeu. Més concretament, l'àmbit en què cal millorar són les exempcions i derogacions que preveien l'impost de societats i l'IRPF i altres aspectes per alinear-los amb els estàndars internacionals. En aquesta llista també hi ha, per exemple, Suïssa, Sèrbia, Bòsnia-Herzegovina o Montenegro. Brussel·les supervisarà l'acompliment d'aquests compromisos que han d'estar en marxa abans de finals de l'any que ve.

A la darrera llista negra que no es va fer pública hi figuraven trenta països, entre els quals Andorra, que va ser considerat paradís fiscal per Bulgària, Croàcia, Grècia, Letònia, Lituània, Polònia i Portugal. Inicialment també en formava part Espanya, però va retirar la consideració de paradís fiscal per al Principat. La iniciativa europea neix coixa perquè figurar a la llista negra no comportarà sancions contundents per als països.

L'acord aprovat pels socis europeus només inclou la vigilància a particulars i empreses que tinguin diners en aquests països i també tancar l'aixeta de fons europeus de sostenibilitat. El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha lamentat la manca d'ambició de les sancions. Són en total disset estats i jurisdiccions que els socis europeus consideren "no cooperatius" en matèria fiscal i que promouen l'evasió. Tots són extracomunitaris, com Tunísia, Panamà, Corea del Sud i les Illes Marshall, entre d'altres.

El grup Codi de Conducta de la UE ha treballat durant més d'un any en aquesta llista que no s'actualitzava des del 31 de desembre del 2015 i que es va confeccionar el juny del mateix any. En resposta a l'enrenou provocat pels papers de Panamà, el Luxleaks i els Paradise papers, la Comissió Europea va decidir, amb la direcció del comissari i exministre francès Pierre Moscovici, fer un pas endavant en la lluita contra el frau i l'evasió fiscal.

Es van establir tres indicadors de risc per identificar els paradisos fiscals: manca de transparència, existència de règims fiscals preferencials i absència d'impostos sobre societats. Les recents mesures posades en marxa pel govern de Toni Martí han estat eficaces però encara podien quedar dubtes en relació al segon indicador. I és que el pròposit de la UE és impedir que els anomenats països tercers com ara Andorra puguin explotar les desigualtats entre els diferents sistemes fiscals. Això és el que finalment ha succeït perquè figurés en la llista grisa.

 

Etiquetes