Economia 31/05/2021

Actua impulsa el quart programa de subvencions per a les pimes i rebaixa l'import màxim que s'atorga a 5.000 euros

ANA
3 min
El ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d'Actua, Jordi Gallardo, i la directora d'Actua Empresa, Judit Hidalgo, durant la presentació de la quarta edició de les subvencions

Andorra la VellaActua Empresa ha llençat aquest dilluns la quarta edició del programa de subvencions per a la petita i mitjana empresa. "És un programa consolidat", ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d'Actua, Jordi Gallardo, qui ha destacat que tot i la situació de contenció pressupostària per la Covid-19, "hem fet esforços per mantenir els 180.000 euros de pressupost" pel programa. Com a novetat d'enguany, s'ha decidit rebaixar l'import màxim que s'atorga a una empresa de 6.000 a 5.000 euros "perquè hem detectat que bona part dels serveis que reclamen estan al voltant d'aquesta quantitat" i per poder arribar a més empreses, ha indicat Gallardo, afegint que els agradaria que en un futur aquesta dotació pogués ser major.

L'objectiu del programa és donar suport a la transformació digital de l'empresa andorrana perquè sigui més competitiva, innovadora i tecnològica, a banda d'ajudar al teixit empresarial a la seva internacionalització. Una de les característiques del programa és que el 80% de les ajudes es destinen a empreses que tenen una facturació menor a 350.000 euros, i el 20% restant a empreses que facturen entre 350.000 i un milió d'euros. Els principals apartats on estan dirigits els ajuts són la innovació, la internacionalització i l'optimització. De fet, el ministre ha recordat que tot i que el grau de digitalització de les empreses del país ha millorat, encara cal més esforços. Per aquest motiu, el procés de digitalització del Govern en el sector públic "ha d'impulsar al sector privat", ha comentat. En aquest sentit, ha avançat que des de l'executiu també s'està treballant en algun programa de finançament específic per a les empreses.

Així, el termini per presentar la sol·licitud estarà obert fins al proper 22 de juny. Ja l'any passat, es va canviar el procediment de selecció dels projectes, que abans anava per ordre d'arribada, a un sistema per concurrència competitiva. Les empreses que ho desitgin han d'omplir un formulari i han d'explicar molt bé perquè volen el servei i com ho emmarquen dins la seva estratègia empresarial com també els recursos que disposen. En total hi ha cinc criteris amb un màxim de 100 punts. L'encarregat de fer la selecció és el consell d'administració d'Actua Empresa i per poder rebre l'ajut s'ha d'obtenir un mínim de 70 punts. "És molt important que l'empresa expliqui bé el projecte i ens convenci que el seu projecte tindrà un impacte important per a ells", ha explicat la directora d'Actua Empresa, Judit Hidalgo.

Pel que fa al programa del 2020, es van rebre 73 sol·licituds i se'n van atorgar 51 a 51 empreses per un total de 61 serveis. Hidalgo ha comentat que la majoria dels sectors subvencionats, van ser relacionats amb la salut i el benestar, l'educació i l'esport, i el comerç. A banda, més del 40% eren per comerç de minoristes. Quant als serveis subvencionats, la gran majoria estan relacionats amb la digitalització i el comerç electrònic no només per a vendre, sinó també per integrar-ho dins el procés de gestió de l'empresa. Així, el comerç electrònic, el màrqueting digital internacional i la internacionalització a través de la pàgina web representen més del 50% de les subvencions. En aquest sentit, el 2020 el 33% del total de les subvencions van anar a empreses que no facturaven més de 50.000 euros. Per aquest motiu, el risc que s'assumeix des d'Actua Empresa és gran perquè són empreses amb poc múscul econòmic, ha indicat Hidalgo. Així, ha comentat que hi ha hagut empreses que han fet fallida després de la subvenció, però "hi ha hagut més empreses que la subvenció els ha servit com a punt d'inflexió per la seva estratègia empresarial".

Gallardo també ha comentat que durant aquest any conviuran part de les subvencions del 2020, ja que per qüestions de calendari i per la Covid-19, no es van poder dur a terme els projectes. Finalment, el ministre ha remarcat que es fa un acompanyament estret a l'empesa quan se li atorga la subvenció, però ha recordat que Actua Empresa ja té aquest rol d'acompanyament de les empreses tinguin subvenció o no. "Té aquest objectiu d'acompanyar al teixit productiu andorrà i també a les empreses de fora que es volen situar al país", ha manifestat.

stats