Economia 14/12/2020

Els bancs allarguen fins al març el termini per sol·licitar carències als préstecs o crèdits

Els ajornaments de pagaments sol·licitats durant aquesta pròrroga tindran una durada màxima de nou mesos

Ana Economia
2 min
Les oficines centrals de Vall Banc aquest dimecres al matí / M.B.

Andorra la VellaEls bancs andorrans han acordat en la darrera assemblea general d'Andorran Banking prorrogar fins al març del 2021 el termini per a sol·licitar la carència sectorial, aprovada el mes de juny passat, que permet a les empreses i famílies afectades econòmicament per la Covid-19 ajornar el pagament de crèdits o préstecs. Aquesta pròrroga s'alinea amb la modificació de la guia de l'Autoritat Bancària Europea, aprovada el 2 de desembre del 2019.

Es tracta d'una mesura que va sorgir a proposta de les mateixes entitats bancàries per fer front a aquelles situacions que no estan cobertes per les mesures normatives o que poden ser ampliades per donar una resposta més adaptada des d'un punt de vista social i econòmic.

Els ajornaments de pagaments sol·licitats durant aquesta pròrroga tindran una durada màxima de nou mesos per a crèdits o préstecs personals i hipotecaris per a particulars i empreses. Aquest termini màxim no s'aplica a les modificacions en els calendaris de pagament acordades abans del 30 de setembre del 2020, que mantindran els terminis estipulats en cada cas.

Les carències es poden sol·licitar a les diferents entitats bancàries abans del 31 de març de l'any vinent, complint els mateixos requisits subjectius i objectius establerts en l'acord sectorial aprovat al mes de juny, i en particular referents a la reducció dels ingressos de la unitat familiar o de l'empresa, segons correspongui.

La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, ha comentat que "aquesta pròrroga de la carència sectorial és una mostra més del compromís del sector amb els ciutadans del país".

Aquest acord sectorial complementa i amplia l'abast de les carències legals per a particulars aprovades pel Consell General i el de les quotes finançades a través dels programes extraordinaris d'avals per a empreses o negocis aprovades pel Govern, als particulars i empreses que arran de la crisi sanitària s'hagin vist afectats econòmicament.

El conveni preveu que aquelles persones que hagin conclòs el període de gaudi de les mesures aprovades per l'executiu, o hagin perdut de forma sobrevinguda les condicions que s'exigeixen per a la seva aplicació, podran sol·licitar a la seva entitat bancària l'adopció de les mesures de carència previstes en l'acord, sempre que compleixin els requisits, entre els quals hi ha la reducció d'ingressos. Les mesures incloses en aquest acord sectorial no podran aplicar-se en cap cas de forma simultània a les mesures establertes per la normativa legal.

stats