Economia 16/03/2020

Caiguda del 13% en les transaccions immobiliàries el 2019

Els béns immobles tramesos durant l'any passat també cau un 19%

Ara Andorra
2 min
Imatge de les ofertes d'una immobiliària. / ARXIU ANA

Andorra la VellaLes transaccions immobiliàries durant el 2019 han patit una davallada del 13% respecte de l'any anterior. Així ho apunta aquest dilluns el departament d'Estadística, qui detalla que Canillo i Escaldes-Engordany són les parròquies que baixen més en aquest sentit, mentre que Sant Julià de Lòria és l'única parròquia on s'enregistra un increment.

En relació amb el nombre de béns immobles transmesos el 2019, el volum ha disminuït en un 18,9% respecte de l'any anterior, sobretot en el cas dels pisos, les places d'aparcament i altres construccions. Atenent el tipus d'obra, el total de béns immobles d'obra nova tramesos l'any 2019 ha disminuït en un 86,2%. Els béns immobles transmesos d'obra nova (pisos, habitatges unifamiliars, places d'aparcament i altres construccions) han experimentat tots una disminució.

De la mateixa manera, els béns immobles transmesos de segona mà baixen el 17,4%, i només els habitatges unifamiliars i els terrenys presenten increments respecte de l'any anterior. Per parròquies, Canillo, Encamp, la Massana i Escaldes-Engordany presenten disminucions en els béns immobles tramesos respecte de l'any anterior, mentre que Ordino, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria registren increments en els béns immobles transmesos respecte de l'any 2018.

Pel que fa al valor dels béns immobles transmesos l'any 2019, ha disminuït en el 3% respecte de l'any anterior, i el valor dels béns que ha baixat de forma més significativa ha estat el dels edificis (76,5%) i els locals comercials (39,3%). Per contra, el valor dels béns que s'incrementa de forma més important ha estat el dels magatzems/naus (221,2%) i habitatges unifamiliars (40,3%). Segons el tipus d'obra, el valor dels béns immobles transmesos d'obra nova ha disminuït el 89,3%, on el valor de tots els béns immobles transmesos d'ora nova ha baixat respecte del valor dels béns transmesos l'any anterior.

El valor total dels béns immobles de segona mà també ha disminuït en un 1,4%, on el valor dels pisos, habitatges unifamiliars i edificis disminueix el 10,2%. Per contra el d'altres construccions s'incrementa en un 16,3% respecte del 2018. Per parròquies, Ordino i Sant Julià registren els augments més elevats en valor dels béns immobles durant l'any. Per contra, Andorra la Vella i Canillo reflecteixen disminucions en el valor dels béns immobles transmesos.

En referència a la superfície transmesa l'any 2019, el total s'ha incrementat el 9,7% respecte de l'exercici anterior. Els magatzems (147,8%) i els terrenys (47,6%) ha estat els béns que registren una variació més elevada de la superfície transmesa. En canvi, els pisos (23,3%), els locals comercials (22,4%), els edificis (66%) i les altres construccions (56,3%) veuen disminuir la superfície transmesa de forma significativa.

Pel que fa al preu mitjà d'habitatges i sòls transmesos al llarg del 2019, el preu mitjà per metre quadrat que més incrementa respecte de l'any 2018 és el de les altres construccions (136,9%), magatzems (29,6%), habitatges unifamiliars (15%) i pisos (10,2%), mentre que els que disminueixen són els dels edificis (30,7%), terrenys (25,9%) i locals comercials (21,7%). Pel que respecte als pisos, per parròquies el preu per metre quadrat que més incrementa és a la Massana (23%), Encamp (10%) i Sant Julià (7,6%). Per contra, l'única parròquia on disminueix el preu per metre quadrat dels pisos és a Ordino (2,7%).

stats