Economia 20/06/2022

La capital tanca el primer trimestre amb un dèficit de 2 milions

Carmona afirma que cal fer una anàlisi per prioritzar les inversions importants davant la situació economicosocial actual

M. P. (ANA)
4 min
La sessió de consell de comú d'Andorra la Vella d'aquest dilluns.

Andorra la VellaEl comú d'Andorra la Vella ha presentat aquest dilluns l'estat dels comptes comunals a tancament del primer trimestre del 2022. Tal com ha detallat el cònsol menor i conseller de Finances, David Astrié, la corporació ha tancat els primers tres mesos de l'any amb un dèficit que s'enfila als 2 milions d'euros i amb un endeutament total que s'eleva fins als 22,9 milions. El pressupost inicial del comú presentava un import de 50,3 milions, malgrat que després d'introduir romanents de crèdit del 2021 per valor d'11,3 milions més dos suplements de crèdit per prop de 3 milions, el pressupost arriba fins als 64,6 milions.

Entrant al detall, Astrié ha posat en relleu que s'han liquidat 9 milions relatius a ingressos, el que representa un 14% del previst, mentre que les despeses liquidades se situen en els 11,2 milions, un 17,35% del pressupostat. Pel que fa a Jovial, ha tancat el primer trimestre amb un superàvit de 16.000 euros. La consellera socialdemòcrata, Dolors Carmona, ha reiterat la necessitat d'analitzar el pressupost per tal de donar prioritat a unes inversions per sobre d'altres tenint en compte el context econòmic actual d'Andorra i dels països de l'entorn. A més, ha tornat a allargar la mà a la majoria afirmant que "el nostre compromís és ajudar i compartir en la mesura que puguem".

La consellera ha recordat que actualment hi ha 10 milions que encara no estan compromesos i, per tant, és el moment idoni per a reconsiderar projectes pendents, sobretot aquells que tenen a veure amb l'embelliment, ja que "no són prioritaris". "Estem una mica més enllà de mig mandat, per la qual cosa és un moment en què es poden prendre aquestes decisions", ha afirmat.

Al seu torn, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, ha dit que des de la corporació no es vol "frenar totalment la maquinària", ja que "estem en una situació més que correcta quant a l'endeutament i la parròquia funciona". En aquest sentit, ha exposat que obres com la reforma del carrer Prat de la Creu són cabdals i necessàries. Tanmateix, ha manifestat que cal arribar a tancament de l'any per a conèixer l'estat real dels comptes, ja que abans "no es pot dir res perquè les coses van evolucionant". "Hem de continuar fent inversions perquè aquesta parròquia generi riquesa i tothom tingui feina", ha afegit, recordant que el ritme econòmic de la parròquia és positiu tenint en compte que "cada setmana hi ha moltes més obertures de comerços que no pas baixes".

Recollida de residus urbans

Durant la sessió d'aquest dijous tant majoria com minoria han donat el vistiplau a dues addendes relatives a la recollida de residus urbans per valor de 18.000 i de 15.000 euros. Ambdós imports, segons ha explicat el conseller de Sostenibilitat i Innovació, Gerard Estrella, s'atorguen a la societat Pirinenca de Serveis i tenen com a finalitat implementar de manera definitiva la recollida de residus porta a porta després de la prova pilot que es va desenvolupar a la zona del Cedre.

Així mateix, i malgrat que no ha avançat detalls, Marsol ha dit que està previst iniciar una nova prova pilot de recollida de residus a la zona de Terra Vella. "S'està treballant i ja s'informarà degudament", ha dit, afegint que la idea és que es posi en marxa de cara al setembre i amb els mateixos terminis amb què es va impulsar al Cedre.

D'altra banda, i quant a la posada en funcionament dels aparcaments disussius a la zona de Santa Coloma, a tocar del nou parc juvenil que estarà en funcionament al juliol, la cònsol major ha exposat que només resten 15 dies perquè acabin les obres, per la qual cosa és previst que estiguin en funcionament en breu. A més, ha dit que "ben aviat publicitarem el tipus d'abonaments que farem", que aniran adreçats a aquelles persones que deixin en aquest punt els seus vehicles particulars per a desplaçar-se per la parròquia amb transport públic. En un inici el servei estarà en fase de prova per veure quantes persones el sol·liciten i quines modificacions cal introduir en el futur.

Finalment, Marsol també ha anunciat que el Museu de la Bicileta es posarà en funcionament a finals de juliol amb la previsió que estigui en ple funcionament de cara al mes de setembre. En la sessió d'aquest dilluns ha sortit a la llum la contractació d'una persona que s'encarregarà de la gestió de l'equipament.

Segona addenda al contracte del bus comunal

La corporació també ha votat favorablement a la segona addenda relativa al servei del bus comunal després d'implementar millores en el servei per tal d'incrementar les freqüències a Ciutat de Valls i reforçar-lo de cara al servei que es presta a la Margineda, especialment a primera hora del mati en sentit pujada. L'increment suposa un cost de 88.000 euros anuals que enfila a més de 700.000 euros la despesa del comú per a aquest transport que ofereix a la ciutadania.

Tot i que des de la minoria s'hi ha votat a favor, Carmona ha manifestat que "cada vegada hi ha més nuclis de població que estan més aïllats" i, per tant, també haurien de gaudir d'aquesta modalitat de transport gairebé gratuïta. En aquest sentit, ha indicat que el comú ha de donar els mateixos drets a aquells ciutadans que viuen a la perifèria de la parròquia, perquè "això també minimitzaria una mica l'impacte de la mobilitat".

Seguint amb la circulació, en la sessió de comú s'ha tractat la instal·lació dels nous parquímetres, que exigiran als ususaris fer el pagament mitjançant l'aplicació mòbil o bé la targeta de crèdit. En aquest cas, des del PS s'ha demanat que el comú faci "la divulgació escaient" dels nous mètodes de pagament perquè hi poden haver usuaris que siguin reacis a aquest tipus de pagament, "i més quan és un parquímetre al carrer" i no pas en un indret tancat.

"Per això insitim que s'expliqui correctament i, si convé, donar més marge de temps perquè no es posi en funcionament fins que funcioni correctament i el ciutadà conegui les implicacions de pagar d'una manera o d'una altra", ha dit. Tot plegat amb la voluntat que no torni a haver "una crisi com ens va passar amb les targetes PK".

stats