Economia 13/12/2022

El Consell d'Europa qualifica de "medieval" i "obsolet" el sistema de treball

La plataforma sindical afirma que la subcontractació implica "explotació laboral"

ARA Andorra
1 min
Un treballador de la construcció en una obra.

Andorra la VellaLa delegació del Grup d'Experts en Acció contra el Tràfic d'Éssers Humans (Greta) del Consell d'Europa qualifica "d'obsolet i medieval" el sistema de treball andorrà. Així ho han transmès les màximes representants del SEP, Carla Guinot i Marisa Santos, com a portaveus de la Unió Sindical d'Andorra (USd'A), aquest dimarts després de mantenir una reunió amb els experts per traslladar les preocupacions del col·lectiu envers les situacions de subcontractació al sector de la construcció que s'estan produint al país.

D'aquesta manera, els han manifestat la seva preocupació pel que consideren que està provocant "explotació laboral", assenyalant que davant la manca de mà d'obra al sector, les empreses estan contractant companyies estrangeres que "porten a Andorra treballadors de països extracomunitaris, principalment de llatinoamericans, però també africans", els quals, asseveren, "no tenen accés a la salut pública perquè no cotitzen a la CASS".

A més, denuncien que duen a terme jornades laborals desproporcionades de "48 hores" i cobren un salari "molt inferior al mitjà". I han posat en relleu les dificultats a Andorra, al seu entendre, per denunciar situacions laborals a Inspecció de Treball, ja que, afirmen que l'assalariat queda "totalment desprotegit" per l'obligació d'informar a la companyia el nom del treballador que ha denunciat.

stats