Economia 13/12/2021

El Govern vol avançar l'elaboració de l'IRPF al 2013 'per una qüestió d'equitat'

Arxiu ANA
3 min
El ministre Jordi Cinca i el cap de Govern, Toni Martí, aquest dimarts durant un esmorzar ofert a la premsa.

Andorra la VellaFa 10 anys, el 13 de desembre de 2011, va ser notícia...

El cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat aquest dimarts que vol avançar l'entrada en vigor d'un IRPF i que estigui al Consell General al 2013 com a molt tard 'per una qüestió d'equitat'. En aquest sentit, tant Toni Martí com el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, han explicat que si es demana un esforç als funcionaris també cal que la resta de la població participi en l'erari públic. Precisament, Cinca ha indicat que s'està acabant de tancar el projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, i que els funcionaris no notaran les retallades fins al febrer o març de l'any vinent. Igualment, Martí ha anunciat que a partir del gener negociarà personalment amb els representants del personal d'Rtvasa les millors fórmules per poder reduir un 16% la transferència que fa el Govern cap a aquesta parapública.

El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, han ofert aquest dimarts un esmorzar als mitjans de comunicació per fer un repàs a la feina feta durant els primers set mesos de govern, assegurant que s'han pres i s'han anunciat mesures valentes i poc populars, com és el cas de les retallades als sous dels funcionaris, i l'anunci d'introduir d'un impost sobre la renda de les persones físiques.

En aquest sentit, aquest dimarts han concretat que no esperaran al final de la legislatura per aplicar-lo sinó que durant el 2012 es faran els estudis pertinents i que al 2013 s'enllestirà el text. En aquest sentit, Martí ha assegurat que les retallades als salaris de l'administració no s'aguanten si no van acompanyades d'un IRPF.

Tal com ha indicat Cinca, durant l'any vinent s'estudiarà quin percentatge es pot suportar i que alhora tingui un impacte raonable en les finances públiques, com es gestiona el nou impost perquè el cost de la gestió no superi els ingressos que reporti, i quin pot ser el llindar òptim a tributar.

D'altra banda, el ministre de Finances ha explicat que aquest dimecres es presentarà al Consell de Ministres l'esborrany del projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, per tal que puguin entrar a tràmit parlamentari la setmana vinent. El Govern té la intenció de demanar que s'habiliti un dia durant les vacances parlamentàries del gener i el febrer per tal que es voti el text, i es preveu que les retallades puguin entrar en vigor al febrer o març. Cinca ha remarcat que 'no ve d'un mes' perquè són mesures que van 'més enllà d'un exercici i cal que estiguin ben assentades i ben regulades'. Així, ha recordat que estan adscrites a una situació de crisi, i que intueix que seran vàlides durant tota la legislatura.

Un altre dels punts que ha tractat el cap de Govern aquest dimarts és la situació de Rtvasa. Martí ha dit que la junta general d'accionistes de la parapública va acordar que fos el cap de Govern el que negociarà a partir del gener amb els interlocutors de Ràdio i Televisió d'Andorra les opcions que hi ha per tal d'aconseguir rebaixar la subvenció del Govern un 16%. El cap de Govern s'ha mostrat obert a estudiar totes les possibilitats, que podrien passar per prejubilacions i per baixes voluntàries. A més, també ha deixat clar que no és normal que l'entitat tingui un director i un sotsdirector, i ha afegit que li agradaria que la negociació es portés a terme no només amb el representant del personal sinó amb una comissió més àmplia de treballadors. Per últim, ha afegit que aquests esforços sobre la despesa de personal s'han de dur a terme independentment del debat sobre el model de televisió que es vol.

Finalment, ni Cinca ni Martí han volgut fer declaracions sobre les últimes accions dutes a terme pels sindicats de la funció pública perquè no volen alimentar posicions extremistes en cap costat, però en tot cas, han assegurat que les crítiques fetes a les retallades no evitaran la predisposició mostrada pels sindicats a seure a negociar la modificació de la Llei de la funció pública a partir del gener.

stats