Economia 08/10/2019

L'Hisenda espanyola posa els ulls en els pilots amb residència a Andorra

Els avisa que han de tributar a Espanya pel nombre de carreres que es disputen allà

Ara Andorra
2 min
Els dos germans Espargaró a Tailàndia, Aleix (esquerra) i Pol (dreta). / MIRCO LAZZARI / GETTY

MadridL'Agència Tributària espanyola ha decidit, com fan altres països, que els pilots han de tributar a Espanya pel nombre de curses que es disputen allà, cosa especialment important en el cas del mundial de motociclisme, amb quatre grans premis a Espanya. Hisenda va traslladar les directrius de tributació als principals assessors dels pilots abans de l'estiu, segons ha pogut saber El Confidencial.

En les directrius s'admet que no tota la renda dels pilots procedeix de les curses, perquè pot haver-hi una part del contracte per millora i desenvolupament de la moto o per compromisos publicitaris. És a dir, que no necessàriament en el cas dels pilots de motos tributaria a Espanya pel 20% del total sinó que dependrà de cada contracte. Durant mesos, Hisenda ha analitzat els contractes del pilot per distingir la publicitat del casc, del vestit de cursa o el que paga l'escuderia. Hisenda ha deixat clar que seguirà perseguint els pilots que traslladin fictíciament la seva residència fora, especialment els que viuen a Andorra.

Gairebé no hi ha pilots que visquin a Espanya. Només Marc Márquez conserva la seva residència fiscal a Espanya. Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa ho fan a Suïssa i un altre nombrós grup de motociclistes i ciclistes van traslladar la seva residència a Andorra. Fernando Alonso va viure els seus millors anys a Suïssa. Com que passen fora d'Espanya més de 183 dies, el límit per a tributar fora, Hisenda té problemes per perseguir-los com si fossin residents. Després de diverses inspeccions, la majoria va vendre les seves propietats a Espanya per reduir al mínim la seva vinculació amb el país (llevat de la bandera que onegen després de les victòries).

L'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional (ONFI) s'ha reunit amb els principals assessors fiscals del sector per traslladar les directrius, informa el mitjà espanyol.

El mateix els passa a altres països, però han començat a aturar-lo. L'any passat, el fisc alemany va lliurar una carta als pilots de motociclisme exigint-los el pagament allà per l'equivalent al gran premi que se celebra a Alemanya. L'Agència Tributària ha emprès un camí semblant i l'Oficina Nacional de Fiscalitat Internacional (ONFI) s'ha reunit amb els principals assessors fiscals del sector per traslladar-los les directrius que seguirà a partir d'ara. Hi va haver una primera cita al desembre de 2018 i una altra a l'abril d'aquest any.

La ONFI considera que els pilots han de tributar a Espanya per l'equivalent a la renda generada a Espanya. Això és especialment important en el cas del motociclisme, ja que quatre dels 19 grans premis del mundial es celebren a Espanya -València, Barcelona, Terol i Jerez-, hi ha molts grans pilots espanyols i l'organitza Dorna, una empresa local. Això permet un gran control sobre els diners que mou.

Hisenda ha analitzat els contractes del motociclisme per distingir la publicitat del casc, de la granota, el que paga l'escuderia.

stats