Economia 30/10/2019

Comptes individuals endarrereixen el retorn de la renda variable bloquejada a Credit Suisse

Més d'un miler de persones assisteixen a les vuit reunions de poble que el Govern ha fet per explicar l'acord d'associació amb la UE

M. P. / M. F.
2 min
Seu social de BPA, actualment convertida en Vall Banc./ Arxiu ANA

Andorra la VellaEl ministre portaveu, Eric Jover, ha informat aquest dimecres que l'endarreriment en el retorn a Andorra dels actius de la renda variable bloquejada a Credit Suisse es deu al fet que hi ha "alguns elements tècnics de complexitat que endarrereixen el procés" i, a més, també hi ha "algun element legal associat a Suïssa" que fa que el retorn encara sigui més lent. Segons Jover, "el que va fer la justícia suïssa és desbloquejar tots els diners" i, per tant, estaven llestos per retornar al Principat, però "hi havia algunes demandes de clients individuals que encara estan en un procés judicial".

Així doncs, el ministre portaveu ha posat en relleu que un dels primers passos que s'ha hagut de fer és "aïllar aquests comptes individuals" de la resta, una actuació que "encara que pugui semblar un mal menor", té la seva complexitat i afavoreix que aquest endarreriment encara s'allargui més en el temps. En aquests moments els tres actors implicats (Vall Banc, Credit Suisse i AREB) estan treballant i "em consta que la voluntat dels actors és anar el més ràpid possible".

Jover ha declarat no tenir coneixement de la quantitat de diners bloquejats que conformen aquests comptes individuals, tot i que ha assegurat que "era una quantitat menor de la quantitat d'actius que tenim bloquejats a Credit Suisse".

Més d'un miler de participants

Jover també ha fet balanç de les vuit reunions que el Govern ha mantingut amb la ciutadania per explicar els avenços en l'acord d'associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, el ministre portaveu ha indicat que hi han assistit més de 1.000 persones en les diferents trobades i, molts d'ells, han facilitat les seves dades a l'executiu per continuar estant informats sobre els avenços que s'experimentin d'ara endavant.

Tot i que les reunions a territori andorrà han finalitzat, Jover ha assenyalat que encara queden tres trobades pendents. Així, la més propera serà el 21 de novembre a Barcelona, per informar tots aquells andorrans que resideixen a la capital catalana, la següent tindrà lloc el 25 de novembre a Tolosa i, la darrera, serà en 'streaming' el 28 de novembre. D'aquesta manera, també ha argumentat que no es descarta tornar a fer una altra ronda de reunions i emprendre accions comunicatives a mesura que es vagin prenent acords.

La setmana vinent, a més, es desplaçarà a Andorra una delegació de la UE encapçalada per la cap negociadora adjunta, Clara Gandslandt, amb motiu de la presentació de credencials de l'ambaixador de la UE a Andorra, Didier Lenoir.

stats