Economia 20/05/2024

L'EFA critica que l'intervencionisme de Govern s'ha ampliat al mercat laboral i als lloguers

Des de l'organització empresarial insten l'executiu a prendre decisions per dades i no per 'habladuries'

ARA Andorra
2 min
El cap de Govern, Xavier Espot, al Consell General

Andorra la VellaEn el discurs de benvinguda de l'assemblea anual de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), celebrada divendres passat, el president de l'entitat, Daniel Armengol, va assegurar que "les mesures en matèria laboral i en el mercat de l'habitatge s'han de prendre a partir de dades contrastades que permetin fer una bona anàlisi de la realitat". Armengol va lamentar en aquest sentit que "en les intervencions en el marc laboral i també en les del mercat de l'habitatge trobem dos exemples clars d'intervencionisme que, al nostre entendre, el Govern s'hagués pogut estalviar". El president va incidir en el fet que "la mare dels ous és que les decisions s'han de prendre en base a dades i no a pensaments personals o 'habladuries' que van sentint els polítics al llarg del temps". Suposadament, Armengol s'estava referint al fet que l'executiu va fixar el que les empreses havien d'apujar el sou als treballadors, més enllà del que tradicionalment feia que era establir el sou mínim. Al mateix temps, la congelació i renovació automàtica dels lloguers des del 2019 fins al 2027 o les accions previstes com l'expropiació temporal dels pisos buits serien exemples de l'intervencionisme en el sector de l'habitatge.

Dades econòmiques bones dins d'un moment de gran controvèrsia

Des de l'EFA es considera que Andorra es troba en un escenari complex. Si bé els indicadors econòmics no són dolents, es posa de manifest que vivim un moment de gran controvèrsia, amb el mercat de l'habitatge molt tensat. En aquest sentit, l'EFA avisa que Andorra es troba a les portes d'una nova intervenció per part de Govern i lligada en part al model d'inversió estrangera que ha inundat el país de nous ciutadans que han alterat el mercat de l'habitatge. Això ha fet que allà on no s'havia actuat mai, "on mai no s'hi havia dut a terme una planificació en el sentit de preveure un parc d'habitatges a preu assequible, ha irromput en l'escenari el Govern que d'alguna manera s'ha vist forçat a actuar". Davant d'aquesta realitat, des de l'EFA es defensa que les mesures que es prenguin no siguin una càrrega estructural per a l'Estat i que es faci una planificació amb un cost pressupostari limitat per tal que no s'afecti el model fiscal.

El president va defensar també les polítiques de concertació publicoprivada. "Pensem que el model econòmic en què vivim cada vegada és més complex i és important que els empresaris puguem fer arribar propostes a l'Administració. Hem constatat que les rep favorablement, i aquesta és una línia d'activitat que afecta molts àmbits: des de l'energia fins a les infraestructures, passant per temes d'innovació i de protecció de les empreses familiars", va afegir.

stats