Economia 07/09/2022

Llums de Nadal, de l'1 de desembre al 15 de gener i fins a mitjanit

Es tracta d'una de les mesures d'estalvi energètic aprovades per Govern

ARA Andorra
2 min
La sala de màquines de la central hidroelèctrica de FEDA. / FEDA

Andorra la VellaLes llums de Nadal s'hauran d'apagar a mitjanit i l'enllumenat exterior dels edificis públics només podrà estar encès fins a les vuit de la tarda. Aquestes són dues de les mesures més impactants de les que ha presentat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, per fer front a la crisi i promoure l'estalvi energètic. D'aquesta manera, els immobles de propietat pública, parapúbliques i societat majoritàriament participades pel Govern hauran de complir a partir de dimecres vinent, quan el decret surti publicat al BOPA, amb les mesures acordades per l'executiu que, a banda de l'enllumenat, també aborden aspectes com la temperatura i els aparells elèctrics electrònics i informàtics.

Entrant al detall sobre les vint accions, Calvó ha destacat la limitació de la temperatura als edificis públics, situant-la en un màxim de 20 graus a l'hivern i un mínim de 26 a l'estiu i es prohibeixen les estufes, ventiladors i aires d'ús individual. En relació amb la despesa energètica en llum, l'executiu ha marcat que les llums de Nadal només podran estar en funcionament entre l'1 de desembre i el 15 de gener i, tal com s'ha mencionat anteriorment, s'hauran d'apagar a partir de les 12 hores de la nit. Quant als aparells electrònics i informàtics, s'estipula que s'han d'apagar quan es finalitzi la jornada laboral i desendollar-los.

Tal com ha recordat la ministra, la voluntat del paquet és reduir el consum energètic al país en un 15% per garantir el subministrament i controlar la despesa amb la finalitat d'evitar, en la mesura que es pugui, un nou increment a la factura de la llum. La ministra ha apuntat que per establir els criteris s'ha tingut en compte el "rol exemplificar del Govern" i sota el "principi de responsabilitat col·lectiva". I ha assenyalat que el decret també regula la implementació del gestor energètic amb responsables a cada edifici públic i la instal·lació, abans del 2027, de sistemes de mesura i adquisició de dades sobre el consum energètic.

stats